Slovenija
8054 ogledov

Ljudmila Novak ostro proti predlogu novega zakona

Ljudmila Novak Anže Petkovšek Ljudmila Novak, intervju s kandidatko za predsednico države
Pravici do svobode izražanja in do svobode mnenja sta temeljni človekovi pravici, trdi Novakova. Po njenem mnenju so to temelji krščanske demokracije, zato si želi, da bi jih zasledovala tudi slovenska politika.

Evroposlanka iz vrst NSi Ljudmila Novak je na svoji spletni strani obsodila vpletanje vlade v delo medijev. "Čeprav si želim, da bi mediji večkrat zasledovali pozitivne zgodbe in interese preprostega človeka in ne posameznih lobističnih organizacij ali lobistov, pa nikakor ne morem pristati na težnje po slabitvi neodvisnega in svobodnega slovenskega novinarstva," je poudarila.

Strinja se sicer, da so spremembe medijske zakonodaje priporočljive, a ne brez sodelovanja z novinarsko in medijsko stroko ter "brez časovnega pritiska". Po njenih besedah je v Sloveniji svoboda izražanja misli, govora, tiska in drugih oblik javnega obveščanja zapisana v ustavi. "Dejstvo je, da sta si politika in novinarstvo večinoma na nasprotnih bregovih, kar je tudi osnovno demokratično načelo delitve oblasti. A v sodobnih in razvitih demokracijah, kjer je samorefleksija vrednota in ne šibkost, politika stremi k neodvisnemu novinarstvu in ne njegovemu podrejanju," je zapisala Novakova, ki meni, da sta vlogi RTV Slovenija in Slovenske tiskovne agencije "vitalnega pomena za slovensko demokracijo".

Poudarila je, da se je tudi celotna Evropska unija, vključno s Slovenijo, zavezala k temu, da "pluralistični, neodvisni in verodostojni mediji v vlogi varuha in nadzornika demokracije predstavljajo temelj vsake pravne države". Če bi vlada te besede poteptala s spremembo zakonodajo, ki bi neodvisnost medijev zlomila, bi bilo to po njenih besedah "najmanj neodgovorno".

Dejala je še, da sta "pravici do svobode izražanja in do svobode mnenja temeljni človekovi pravici in nepogrešljiva pogoja za popoln razvoj posameznika, njegovo dejavno sodelovanje v demokratični družbi in uresničitev načel preglednosti in odgovornosti. Po njenem mnenju so to temelji krščanske demokracije, zato si želi, da bi jih zasledovala tudi slovenska politika.

mikrofon RTVS Slovenija Rok za razpravo o medijskih novelah podaljšan

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 25
  • boris96 12:13 15.julij 2020.

    right - ta škis od babe je očitno levičarsko kukavičje jajce v desnici. ---- Očitno ti veš, kam so šli "pravi komunisti" in kje jih je največ. Ljudmila tega bremena ne nosi s seboj.

  • ginko 00:56 15.julij 2020.

    Tovarišica Ljudmila, po koncu mandata v EU, ti je kučan zrihtal na RTV SLO "usnjen" stolček za nagrado. Grehov ti sam Bog ne bo odpustil, kakor tudi "tvoj" krščanski narod, zaradi "kukavičjih" nategov drugorazrednih vernih ljudi.

  • ciril9 20:58 14.julij 2020.

    Ljudmila Novak je oseba, ki uspešno skrbi za dotok novih volilcev k SDS na račun NSI.