Slovenija
5428 ogledov

Prodaja Planet TV: Takšne pogoje zahtevajo Madžari!

Planet TV Anže Petkovšek
Po prodaji naj bi prišlo do združitve z Nova24TV, skupaj bi se potegovali za RTV prispevek.

Nadzorni svet Telekoma Slovenije bo danes znova odločal o prodaji Planet TV madžarski televizijski hiši TV2 v lasti oligarha Józsefa Vide iz poslovnega omrežja madžarske vladajoče stranke Fidesz, poroča spletni portal Necenzurirano.si.

Nekateri nadzorniki naj bi po poročanju portala imeli do prodaje veliko pomislekov zaradi nenavadnega prodajnega postopka, saj so bili o pogojih prodaje obveščeni šele tik pred sejo prejšnji teden, na kateri bi morali potrditi posel, poleg tega naj bi jih seznanili zgolj z madžarsko ponudbo. 

Za razliko od drugih naj bi Madžari od Telekoma po poročanju Necenzurirano.si dobili zagotovilo, da bo še naprej oglaševal na Planet TV, zato nadzorni svet, ki ga vodi Aleš Šabeder, zahteva jasen odgovor na vprašanje, ali je madžarska ponudba res najvišja.

Telekom vložil že 80 milijonov evrov

Če v kratkem ne bo prišlo do prodaje, bo moral Telekom še naprej vsak mesec zagotavljati sredstva za obstoj televizije, projekt likvidirati ali celo razglasiti stečaj Planet TV. Po drugi strani je nadzorni svet po poročanju portala pred težko odločitvijo zaradi kupca in netransparentnosti prodajnega postopka. 

Planet TV Slovenija Ne boste verjeli, kdo naj bi kupil Planet TV

Po zakonu o medijih mora s prodajo več kot 20-odstotnega deleža sicer soglašati tudi kulturno ministrstvo, ki ga vodi Vasko Simoniti, zaradi proti korona zakona pa tudi ministrstvo za gospodarstvo Zdravka Počivalška.

Telekom je novo komercialno televizijo Planet TV ustanovil v času druge vlade Janeza Janše. Planet TV nikoli ni posloval z dobičkom, v osmih letih od ustanovitve do danes je Telekom vanj vložil skupno več kot 80 milijonov evrov. Če bodo nadzorniki Telekoma potrdili prodajo Planet TV Madžarom, si bo družba povrnila le manjši del vloženih sredstev.

Kaj vsebuje madžarska ponudba?

Po madžarska ponudba bi moral Telekom pred prodajo po poročanju Necenzurirano.si v kapital Planet TV pretvoriti za več kot 30 milijonov evrov posojil ter odpisati za okoli tri milijone evrov poslovnih terjatev, še dober milijon pa primakniti za tekoče poslovanje Planet TV.

Planet TV bi obdržal oglaševalske pogodbe s Telekomom, ki se iztečejo v letih od 2021 do 2023. Ohranili bi tudi dosedanje dogovore glede pogojev predvajanja njegovih vsebin na Telekomovem omrežju (retransmisija programov). Vsega skupaj gre za okoli 3,4 milijona evrov stroškov na letni ravni.

Planet TV TV Slovenija Planet TV ni daleč od stečaja

Če bi bil denarni tok iz poslovanja (EBITDA) Planet TV v letošnjem letu za 300.000 evrov nižji glede na načrte, bi lahko Madžari odstopili od pogodbe, posel pa bi moral biti zaključen do konca septembra letos. Če se to ne zgodi, lahko Madžari podaljšajo postopek do konca leta, vendar bi moral Telekom v tem primeru nakazati dodatna dva milijona evrov.

Skupaj z Nova24 TV bi se potegovali za RTV prispevek

Necenzurirano.si sicer poroča, da je bilo ponudb za Planet TV več, pri čemer sta drugi in tretji najboljši ponudnik za televizijo pripravljena plačati simbolični en evro. A še marca naj bi imel Telekom na mizi neprimerljivo boljšo ponudbo, ki je prekašala aktualno madžarsko, saj jebila pripravljena srbska skupina United Group, ki jo vodi Dragan Šolak, v Sloveniji pa že ima v lasti operaterja Zelemach za televizijo plačati deset milijonov evrov. Planet TV je vmes kljub racionalizaciji in varčevanju še povečal izgubo.

Necenzurirano.si je sicer že minuli teden poročal, da naj bi po prodaji prišlo do združitve Planet TV in Nova24TV, televiziji pa bi se lahko potegovali za milijone od zbrenega RTV-prispevka, ki ga namerava vlada z novim zakonom razdeliti med RTV SLO in druge medijske hiše. RTV bi po tem predlogu na leto izgubil kar 13 milijonov evrov.

Planet TV Magazin Planet TV: Posloviti se je moralo 12 sodelavcev, tudi znani obrazi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar ovca
    ovca 11:15 07.julij 2020.

    sterite se u p.m. Zakodirajte programe, pa naj jih plačuje mali orbanček!

  • Avatar right
    right 10:26 07.julij 2020.

    skrajni čas, da se zjebe to RTV greznico, leglo rdečug

  • Borut_Bavarski 09:51 07.julij 2020.

    Smradi izdajalski, vse bi Orbanu dali za pest riža. Enkrat izdajalci, vedno izdajalci. Banda klerokatolibanska!