Svet
4096 ogledov

Evropska komisija s hvalospevom Hrvaški, Sloveniji "le" čestitke

Slovenija in Hrvaška
Evropska komisija je danes na spletnih družbenih omrežjih objavila čestitke Sloveniji in Hrvaški ob njunem prazniku, dnevu državnosti. Sloveniji je med drugim namenila sporočilo skupnega prizadevanja za "vladavino prava", Hrvaško pa je ocenila za "navdih za to, kar naj bi unija postala v prihodnosti".

"Danes praznujemo s Slovenijo, z ramo ob rami s Slovenci," je komisija zapisala na svojem uradnem računu na Twitterju. Na Instagramu je spomnila še, da ima Slovenija kot edina članica EU praznik posvečen tudi kulturi, ki ima "poseben zgodovinski in družbeni pomen za Slovenijo, ko sta kultura in jezik sčasoma prevladala in okrepila to nacijo".

"Slovenija je bila del družine EU od maja 2004 in skupaj bomo še naprej gradili močno in trajnostno prihodnost, ko bomo skupaj razvijali vrednote miru, solidarnosti in vladavine prava," so še zapisali na uradnem profilu na Instagramu.

Hrvaška pa je bila deležna še dodatnih čestitk. Ob omembi, da bo 1. julija minilo pet let od vstopa Hrvaške v EU, je komisija tako na Twitterju kot na Instagramu zapisala, da je "Hrvaška vzor in navdih, za kar naj bi si unija prizadevala postati v prihodnosti".

"Ko gledamo v našo prihodnost in skupaj gradimo našo bolj združeno, močnejšo in bolj demokratično unijo, bi morali vsi pogledati kako stran iz knjige o Hrvaški. Dežela legend in oaza čudovitih pokrajin, dom velikodušnih gostiteljev, vedno pripravljenih na odkritosrčne pogovore. Čestitke! Praznujmo skupaj," so še zapisali na Instagramu.

O slovensko-hrvaškem sporu glede arbitraže in spoštovanja evropske zakonodaje, katerega reševanje komisija prepušča državama, ni niti besede. Prav tako iz teh čestitk ni videti nobene zaskrbljenosti zaradi položaja na Zahodnem Balkanu in sporov glede meja, v katere je vpletena Hrvaška in na kar je Evropska komisija na primer opozorila v svoji širitveni strategiji.

Komentarjev 12
 • Rafaeluss 14:27 27.junij 2018.

  Spet kriv g. JANEZ, pa zakaj Glih Janez, lej Kučan je tako rekel, ajaaa

 • smuc 12:07 27.junij 2018.

  Zakaj pa je potem v svetu bolj cenjena kot Slovenija?

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 05:05 26.junij 2018.

  Tako pač je,če vodijo državo rdeči! Levičarjev nobeden ne mara zato nas Hrvati prehitevajo po desni!

Sorodne novice