Svet
5614 ogledov

Evropski prvak precepljenosti, a njihovi strokovnjaki opozarjajo

covid-19 Epa
Imajo najvišjo stopnjo precepljenosti med evropskimi državami, a stroka še vedno opozarja.

Španija se z najvišjo stopnjo precepljenosti med evropskimi državami dobro postavlja v bran četrtemu valu epidemije, ki je zajel večji del kontinenta, a stroka še vedno opozarja da je tudi ta država še vedno izpostavljena nevarnosti. Država je bila na začetku pandemije med najhuje prizadetimi, trenutno pa ima eno najnižjih stopenj okužb v Evropi; 63 primerov okužb na sto tisoč ljudi v zadnjih 14-tih dneh. V veliki Britaniji je ta stopnja 12-krat višja, v Nemčiji in na Poljskem šestkrat višja. 

Španski premier Pedro Sanchez je v sredo povedal, da je evolucija epidemije v Španiji pozitivna. "Imamo več kot dovolj razlogov, da smo ponosni nad tem, kar smo dosegli." 

Okrog 79 odstotkov španske populacije je v popolnosti cepljene, več kot 99 odstotkov Špancev, starejših od 70 let, je cepljenih z obema dozama cepiva. V državi ljudje ne oklevajo glede cepljenja, program cepljenja je izdelan na podlagi starostnih skupin, začenši z najstarejšimi, kar je prineslo dobre rezultate, je komentiral Inaki Comas, raziskovalec na Biomedicinskem inštitutu v Valenciji. 

Opazovalci menijo, da je k preprečevanju virusa pripomogla tudi ugodna klima, saj se ljudje še naprej lahko družijo na odprtem. Maske so še naprej obvezne v zaprtih javnih prostorih. 

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Svet V ponedeljek se na Hrvaškem obeta kaos

Opozorila stroke

Strokovnjaki vendarle opozarjajo, da bodo s prihodom hladnejšega vremena ter ob dejstvih, da zaščita s cepljenjem sčasoma upada in da se nove različice virusa lažje prenašajo, stopnje okužb najverjetneje spet začele naraščati. "Omenjeni trije faktorji so ugodni za novi koronavirus," je komentiral Comas in dodal, da Španija prehaja v "zelo kritičen trenutek". 

Tudi Cesar Carballo, zdravnik na oddelku nujne medicinske pomoči v eni izmed madridskih bolnišnic, meni, da se bo stopnja okužb v državi povečala, saj bo hladnejše vreme premaknilo druženje v zaprte prostore. 

"Španija je v dobri poziciji, kar pa ne pomeni, da je že dosegla točko brez povratka," je potrdil Salvador Macip, strokovnjak za zdravstvene znanosti na Katalonski univerzi, ki je napisal knjigo z naslovom Velike moderne kuge. 

Kljub temu je razlogov za optimizem še naprej veliko, se strinjajo omenjeni strokovnjaki. "Stopnje infekcij so lahko visoke, vendar, če so ljudje cepljeni, se ne bodo razvijali hudi poteki bolezni, zato to ne bi smelo predstavljati težav, s kakršnimi se je soočala Španija na začetku pandemije," je izpostavil Inaki Comas, raziskovalec na Biomedicinskem inštitutu v Valenciji. 

Covid-19 koronavirus test Zdravje Tako varni so v resnici prebolevniki v primerjavi s cepljenimi

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 5
 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 06:22 13.november 2021.

  Španci in Italijani npr. so imeli vrhunec tega vala že poleti, zato tudi boljši rezultati...Prav tako precepljene države severne Evrope pa ponovno uvajajo ukrepe in jim okuženost narašča...Torej potek epidemije očitno nima povezave s precepljenostjo..

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 23:01 12.november 2021.

  Dobro za Špance! Ne vem zakaj so lahko v večini držav bolj precepljeni kot pri nas. Vsi narodi bolehajo za sindromom OVCE, samo mi in še nekaj nam podobnih ne ali kako?

 • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 20:58 12.november 2021.

  Če bi bilo pri nas podnevi prek 20 stopinj tudi ne bi imeli težav.