Svet
525 ogledov

Facebook bo moral plačati

facebook EPA
Najvišja možna globa v okviru zakona.

Britanski organ za zaščito podatkov ICO je v okviru preiskave, ali je prišlo do zlorabe osebnih podatkov v predvolilni kampanji za referendum o prihodnosti Velike Britanije v EU, v noči na danes napovedal, da bo ameriškemu Facebooku naložil globo v višini pol milijona funtov (565.000 evrov), ker ni ustrezno zavaroval podatkov uporabnikov.

Gre za najvišjo možno globo v okviru britanskega zakona o varovanju podatkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pred dokončno odločitvijo britanskega organa ima Facebook možnost zagovora, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Britanska preiskava je bila od začetka leta osredotočena prav na Facebook, ko se je izvedelo, da je aplikacija, ki je po vsem svetu zbirala podatke o več deset milijonih uporabnikov Facebooka, zlorabila podatke. V preiskavi so ugotovili, da je Facebook kršil zakonodajo, ker ni varoval osebnih podatkov in ni transparentno objavil, kako lahko drugi uporabljajo te podatke.

Facebook je letos priznal, da je britansko svetovalno podjetje Cambridge Analytica, ki se je ukvarjalo tudi s predsedniškimi volitvami v ZDA leta 2016, pridobilo podatke 87 milijonov uporabnikov Facebooka.

Mark Zuckerberg Antonio Tajani Svet Zuckerberg: "To je bil napaka in žal mi je za to" facebook Socialna omrežja Svet FB izbrisal 583 milijonov računov in objav

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.