Svet
5970 ogledov

Facebook čakajo največje spremembe kdajkoli

Mark Zuckerberg
Zuckerberg osebno napovedal nekaj korenitih sprememb Facebooka.

Facebookov dogodek leta, konferenco F8, je odprl ustanovitelj in vodja največjega družabnega omrežja na svetu Mark Zuckerberg. Med drugim je ob tej priložnosti razkril katere spremembe so pred Facebookom in ostalimi aplikacijami, ki jih ima v lasti.

Poleg tega, da bo prišlo do drastičnih sprememb v dizajnu, je Zuckerberg zagotovil, da je osnovni načrt družbe na prvo mesto postaviti zasebnost in varnost uporabnikov.

To je nekaj najbolj pomembnih sprememb, ki jih bo Facebook implementiral v kratkem:

- sporočila, ki jih bomo pošiljali preko Messengerja, bodo od začetka do konca enkriptirana, kar pomeni, da Facebook ne bo več mogel videti njihove vsebine. Platforma bo povsem integrirana z WhatsAppom;

- Instagram bo uvedel testno opcijo "privatnega števca všečkov". Obiskovalci posameznega profila tako ne bodo več videli števila všečkov, do tega podatka bo imel dostop le lastnik profila;

- več bo "kratkotrajnih" načinov deljenja vsebine, kar pomeni, da trajnega zapisa slednjih ne bo;

- lažje pošiljanje denarja preko WhatsAppa, ki se testira v Indiji;

- prepoznavna modra barva Facebooka bo šla gotovo na odpad zgodovine;

- newsfeed bo bolj osredotočen na skupine;

- objave na Instagramu ne bodo več vezane na nujnost fotografije ali videa, vsebino bo moč deliti tudi le s tekstom.

Mark Zuckerberg | Avtor: Profimedia Profimedia

"Prihodnost je zasebna. Vem, da milo rečeno naš sloves glede slednjega ni najmočnejši, zato smo se osredotočili na iskanje načinov, da čim bolje zaščitimo zasebnost naših uporabnikov," je poudaril Zuckerberg. Dodal je, da se proces v popolnosti ne more zgoditi preko noči in da tudi sami nimajo čisto vseh odgovorov.

Facebook se že dlje časa otepa očitkov, da s podatki uporabnikov ne ravna skrbno, med odmevnejšimi je bil škandal zlorabe podatkov okoli podjetja Cambridge Analytica.

Mark Zuckerberg | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj pa mrtvi?

Družbeno omrežje Facebook bi lahko imelo do leta 2100 glede na trenutno rast 4,9 milijarde mrtvih uporabnikov, če bi se rast ustavila že lani, pa bi bilo na omrežju leta 2100 1,4 milijarde mrtvih uporabnikov. Število mrtvih bi po tem scenariju do leta 2070 preseglo število živih uporabnikov, piše v študiji znanstvenikov z oxfordske univerze, je poročala STA. Čeprav mrtvi uporabniki nimajo koristi od omrežja, pa na njem naprej živijo njihovi podatki - fotografije, življenjski mejniki in komentarji.

Svojo raziskavo so osnovali na podatkih Združenih narodov o prebivalstvu in Facebookovem orodju o uporabnikih. Ob tem so skušali ugotoviti, kdo ima pravico do vseh podatkov, ki ostanejo na omrežju, kako naj se z njimi upravlja, da bodo delovali v prid svojcev in prijateljev ter prihodnjih zgodovinarjev, ki bodo skušali razumeti preteklosti.

"Še nikoli prej v zgodovini se ni na enem mestu oblikoval tako obširen arhiv človeškega obnašanja in kulture," je dejal eden od raziskovalcev David Watson z oxfordskega inštituta za internet.

Nadzorovanje tega arhiva pa bo v določenem smislu pomenilo tudi nadzorovanje naše zgodovine, je dodal Watson in posvaril, da ne sme imeti dostopa do podatkov le eno podjetje, katerega osrednji cilj je dobiček.

Mark Zuckerberg Svet Ker to lahko počne Zuckerberg, bodo omogočili tudi drugim Mark Zuckerberg Resna opozorila Svet "Ta kriza lahko povsem uniči Facebook"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • ode 22:09 02.maj 2019.

    Boli me patka za to. https://www.youtube.com/results?search_query=to+me+mnogo+boli+patka

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 18:26 02.maj 2019.

    Cukrberg je navaden blefer,ki prodaja naše podatke za dobr dnar.Treba ga je ignorirat in ne uporabljat njegove aplikacije,ker so samo zbiranje podatkov o nas?

Sorodne novice