Svet
2998 ogledov

"Ta kriza lahko povsem uniči Facebook"

Mark Zuckerberg Reuters
Facebook se sooča s krizo, ki bi ga lahko spravila povsem na kolena, je prepričan nekdanji mentor Marka Zuckerberga.

Poslovnež in nekdanji Zuckerbergov mentor Roger McNamee je prepričan, da se Facebook sooča s krizo zaupanja uporabnikov, ki jih bo uničila. Kriza, ki pretresa družabno omrežje, bi lahko dosegla globalne razsežnosti; samo včeraj je Facebook izgubil 37 milijard dolarjev.

McNamee je v intervjuju za CNN povedal, da je že leta 2016 opozoril tako Marka Zuckerberga kot vodjo operative pri Facebooku Sheryl Sandbert na zaupanje, ki ga je smatral za veliko težavo. "Problem so obravnavali kot težavo z javnostjo, ne pa kot poslovni problem. Niso naredili niti prvega koraka, to je, da bi si priznali, da problem obstaja," je za CNN povedal 61-letni NcNamee.

Moški na Facebooku Domnevne zlorabe Svet EU za preiskavo Facebooka

"Zuckerberg se mora oglasiti"

McNamee se je odzval na razkritje, da je britanska družba Cambridge Analytica, specializirana za strateško komunikacijo, pridobivala podatke o 50 milijonih uporabnikov Facebooka brez njihovega dovoljenja, uporabila jih je za vpliv na ameriške volivce leta 2016.

"Če vrh Facebooka hitro ne bo sprejel konkretnih odločitev, ga bodo ljudje začeli zapuščati, kar bi za družbo lahko imeli trajne posledice," poudarja McNamee.

Dodaja, da razume, da niso polagali resne pozornosti razmisleku, da bi rast podjetja lahko imela tudi negativne posledice, a da se o tem vprašanju govori že več kot leto dni in da glede tega ni opravičila.

Zuckerberg in njegovi sodelavci javno še niso komentirali škandala.

facebook | Avtor: EPA EPA

Zahtevajo pojasnila

Tako Evropski parlament kot parlament v Londonu želita, da jima pojasnila v zvezi z domnevno zlorabo podatkov uporabnikov Facebooka prek britanskega podjetja Cambridge Analytica pojasni direktor Facebooka Mark Zuckerberg. S preiskavo obtožb se v obeh parlamentih ukvarjata pristojna odbora.

"Marka Zuckerberga smo povabili v Evropski parlament," je včeraj tvitnil njegov predsednik Antonio Tajani. Kot je dodal, mora Facebook "pred predstavniki 500 milijonov Evropejcev pojasniti, da ne uporabljajo osebnih podatkov za manipuliranje demokracije".

V Evropski komisiji so že v ponedeljek obsodili domnevno zlorabo podatkov v politične namene v ZDA kot grozljivo. Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova si želi o aferi s predstavniki Facebook pogovoriti že ta teden med obiskom v Washingtonu.

Pojasnila od Facebooka terjajo tudi v britanskem parlamentu. Pristojni parlamentarni odbor je danes prav tako povabil Zuckerberga, naj pojasni očitke.

Moški na Facebooku Svet Zaradi objave na Facebooku dobil sto evrov globe

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • supreme 15:05 21.marec 2018.

    Verjetno je nekaj ,ki bo zapustilo FB......neu pa propadu......kr folk je obseden s FBom