Svet
5787 ogledov

Finska gre v Nato. To sporočajo Putinu.

Vrh zveze NATO Vlada RS, twitter
Finska je sprejela odločitev.

Finski predsednik Sauli Niinistö in premierka Sanna Marin sta danes podprla članstvo Finske v zvezi Nato. V skupni izjavi sta se zavzela, da mora Finska čim prej zaprositi za članstvo v zavezništvu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gre za pomembno spremembo politike na Finskem, ki jo je spodbudila ruska invazija na Ukrajino. Finska, ki si z Rusijo deli 1300 kilometrov kopenske meje, je sicer doslej vztrajala, da ne bo del Nata.

Na vprašanje, ali bo Finska z odločitvijo sprovocirala Rusijo, je predsednik Niinistö odgovoril, da je za to odgovoren ruski predsednik Vladimir Putin sam. "Moj odgovor je, da je on sam to sprožil. Naj se pogleda v ogledalo." 

Kaj bo s Švedsko

Čaka se še odločitev Švedske; podpora vstopu v zavezništvo se je povišala tudi v tej državi, čeprav na nekoliko nižji ravni - vstop v Nato podpira približno polovica Švedov.

Strokovnjakinja za obrambo nordijskih držav na inštitutu American Enterprise Elisabeth Braw je za AFP povedala, da se Švedska sicer zdi manj odločna kot Finska, toda kljub temu verjame, da bosta državi prošnjo za članstvo vložili hkrati.

Na Švedskem, kjer so tradicionalno vajeni dolgotrajnih razprav o pomembnih vprašanjih, ki zahtevajo širše soglasje, so bili po njenem zaradi hitrega preobrata na Finskem nekoliko presenečeni.

Rusi svarijo 

V Rusiji nad potencialnim vstopom Finske in Švedske v Nato seveda niso navdušeni. Namestnik predsednika ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev je že sredi aprila posvaril zvezo Nato pred sprejemom obeh držav, saj bi morala Rusija po njegovih besedah v odgovor okrepiti svojo obrambo v regiji, kar vključuje tudi namestitev jedrskega orožja.

Kot je pojasnil, Rusija doslej ni ukrepala v tej smeri, če bo v to prisiljena, "pa si zapomnite, da nismo mi predlagali tega", je dejal Medvedjev.

Z vstopom Finske bi zveza Nato močno utrdila svojo prisotnost v neposredni soseščini Rusije, saj bi članstvo Finske dolžino kopenske meje med Natom in Rusijo podvojilo na približno 2600 kilometrov.

atomska bomba eksplozija "Popolne neumnosti!" Svet Lavrov: Grožnja jedrske vojne je realna, Rusija je v vojni z Natom

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 31
 • kapibara 17:16 13.maj 2022.

  Putin naj malo pogoltne pa naj gre nazaj na Kubo

 • kapibara 19:45 12.maj 2022.

  Vladajoči podkupljenci delajo mimo volje državljanov (referendum+ volitve JE GLAS ljudi)! Kot večina pizdunov iz držav..

 • Avatar Antikrist1
  Antikrist1 19:27 12.maj 2022.

  Zdaj bi bil pravi čas, da izstopimo iz fašistične zveze Nato!