Svet
8229 ogledov

Finska ukinja univerzalni dohodek

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes zurnal24.si
Finska vlada ne bo podaljšala poskusnega obdobja izplačevanja univerzalnega temeljnega dohodka.

Trenutno dva tisoč nezaposlenih Fincev prejema 560 evrov univerzalnega dohodka, a dodatnega financiranja za projekt ne bo, je za BBC povedal Olli Kangas, eden od idejnih očetov poskusa. Kakšni so rezultati, bo jasno šele sredi ali konec leta 2019.

Univerzalni dohodek naj bi zagotaljal socialno varnost tudi tistim, ki nimajo stalne zaposlitve. Dvoletni poskus se je začel januarja 2017, prejemnike so izbrali naključno. "Malo sem razočaran," pravi Kangas, ki je želel, da se univerzalni dohodek omogoči tudi skupini zaposlenih Fincev.

OECD je objavil, da bi univerzalni kreditni sistem, kot ga je uvedla Velika Britanija, to je enotna vsota, ki nadomešča več socialnih prejemkov, deloval bolje kot univerzalni dohodek.

OECD je izračunal, da bi bilo treba davke dvigniti za tretjino, da bi lahko financirali univerzalni dohodek in da bi povečal dohodkovno neenakost in tveganje revščine. Univerzalni kreditini sistem pa bi poenostavil socialni sistem in znižal tveganje revščine.

Preučujejo negativno dohodnino

Finci sicer preučujejo še negativno dohodnino, kar pomeni, da bi bili ljudje pod določeno mejo prihodkov oproščeni davkov in od davkarije celo dobivali denar.

Izziv je najti učinkovit in poceni sistem, ki ljudi spodbuja k delu in ne povečuje dohodkovne neenakosti, je za BBC dejal Tuulia Hakola-Uusitalo s finskega ministrstva za finance.

V ZDA pa potekajo celo zasebni poskusi z univerzalnim dohodkom. Sam Altman, lastnik Y Combinator, bo izbral 3,000 ljdui, ki jim bo za tri do pet let zagotovil po tisoč dolarjev na mesec brez kakršnih koli pogojev. Kako jih bodo porabili, bodo sicer skrbno spremljali in vzorec porabe primerljali s tistimi, ki takšnega dohodka nimajo.

V Švici so leta 2016 na referendumu zavrnili univerzalni dohodek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.