Svet
14 ogledov

Fischer premočan za nasprotnike

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Avstriji je na predsedniških volitvah gladko zmagal sedanji predsednik Heinz Fischer. Na volišča se je odpravila manj kot polovica volilnih upravičencev.

Prvi rezultati vzporednih volitev kažejo, da je Fischerja podprlo okoli 78,9 odstotka volivcev, ki so odšli na volišča. Pri štetju glasov še niso upoštevani rezultati volitev po pošti.

Kontroverzna predsedniška kandidatka svobodnjakov Barbara Rosenkranz je dobila 15,6 odstotka glasov, Rudolf Gehring iz avstrijske Krščanske stranke pa 5,4 odstotka glasov.

Volilna udeležba je bila 49,2 odstotka, kar pomeni, da je na volišča odšla manj kot polovica avstrijskih volilnih upravičencev.

Uradne rezultate bodo v Avstriji objavili 10. maja.

Redkobesedna Rosenkranzeva
Kandidatka FPÖ Barbara Rosenkranz je svoj glas oddala v rojstnem kraju Seebarn v občini Hermanndsorf nekaj po 9. uri. Pričakovali so jo številni fotografi, a njen nastop je bil kratek. Takoj po oddaji glasu je zapustila volišče in izjav s prošnjo, naj spoštujejo njeno zasebnost, ni želela dati.

Bolj gostobeseden je bil kandidat avstrijske Krščanske stranke (CPÖ) Rudolf Gehring, ki je izrazil optimizem, da se bo skupaj s Fischerjem uvrstil v drugi krog volitev. Skupaj s soprogo Edeltraud je oddal svoj glas malo pred 10. uro na volišču v kraju Perchtoldsdorf v Spodnji Avstriji.

Vse o kandidatki Barbari Rosenkranz si preberite v naslednji povezavi.

"Nekaj lahko rečem, odločitev je bila lahka," je ob oddaji volilnega lističa dejal kandidat CPÖ, ki je po oddaji volilnega glasu odšel k maši, čas do razglasitve rezultatov pa namerava preživeti v krogu svoje družine in na sprehodu.

Opoldne je svoj glas v Josefstadtu oddal tudi Fischer. Glede na javnomnenjske napovedi, ki mu napovedujejo gladko zmago, je sedanji predsednik pred oddajo svojega glasu dejal, da je pravzaprav "sproščen" in za svoj cilj volilne nedelje označil "jasno večino veljavnih glasov".

Javnomnenjske raziskave pred volitvami so Fischerju napovedovale okoli 80 odstotkov podpore, sam pa si je kot cilj zastavil doseči absolutno večino v vseh devetih avstrijskih zveznih deželah.


Pomembnejši odstotek podpore
Glavno vprašanje volitev v severni sosedi tako ni bilo, kdo bo zmagal, ampak odstotek podpore Fischerju in kakšno podporo bo med volivci dobila kandidatka FPÖ Rosenkranzeva, ki je s svojimi izjavami o holokavstu in nacizmu med predvolilno kampanjo poskrbela, da je postala najbolj sporna predsedniška kandidatka zadnjih desetletij v Avstriji.

Na volitvah 2004 je Fischer dobil 52,39 odstotka podpore. Fischer je bil pred šestimi leti predsedniški kandidat SPÖ, letos pa je nastopil kot neodvisni kandidat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.