Svet
6580 ogledov

Fosfatom v kebabu uradno prižgali zeleno luč

Kebab Profimedias
Fosfati v kebabu dovoljeni.

V Evropskem parlamentu v Strasbourgu je propadel poskus zavrnitve predloga Evropske komisije, ki dovoljenju uporabo fosfatov v mesu za kebab. Za zavrnitev predloga so zmanjkali samo trije glasovi.

Za zavrnitev predloga komisije glede uporabe fosfatov v mesu za kebab je glasovalo 373 poslancev, trije manj od potrebne kvalificirane večine.

Evropska komisija je oktobra predlagala uradno legalizacijo uporabe kemikalije v zamrznjenem rafiniranem mesu - prakso, ki je sicer že razširjena v mesni industriji.

Odbor Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varnost hrane je nato glasoval proti tej spremembi. Želeli so počakati na rezultate raziskave, ki preučuje možne negativne učinke teh aditivov na zdravje ljudi. "Ne hitimo s širjenjem nabora izjem, dokler Evropska agencija za varnost hrane ne objavi končnega poročila o vplivu fosfatov na hrano. Ne hitimo, ko gre za zdravje naših ljudi," je pozval tudi slovenski poslanec Lojze Peterle.

Regulacija kebab mesa in fosfatnih aditivov bi tako ostala nespremenjena. Fosfatnih dodatki v zmrznjenih mesnih pripravkih tako ne bi bili dovoljeni. Odločitev odbora bi moral potrditi poslanci Evropskega parlamenta s kvalificirano večino.

Kava Aditivi Zdravje Uporaba fosfatov kot aditivov je pogosta tudi v Sloveniji

Fosfati za povezanost mesa in enakomerno taljenje

Ker poslanci predloga komisije niso zavrnili, bodo na pozitivni seznam, ki dovoljuje uporabo fosfatov, uvrščena zamrznjena mesna nabodala za vertikalno pečenje. Po mnenju komisije je uporaba fosfatnih dodatkov v tem živilu nujna, da se meso drži skupaj in da se enakomerno tali.

V tujih in domačih medijih je nedavno sicer odjeknila vest, da Evropska unija z novim predpisi skuša prepovedati doner kebab, kar pa se je kasneje izkazalo za neresnično oziroma netočno.
Kebab Pojasnila Zdravje Kaj se v resnici dogaja s kebabom v Evropski uniji
 
Komentarjev 14
  • ode 17:55 14.december 2017.

    Tri tedne je tista štruca nataknjena na kol, oziroma, dokler je ne prodajo. Tako je zdrava, se niti v poletni vročine ne usmradi, niti mesarske muhe ne gredo nadnjo.

  • silverst3r 19:12 13.december 2017.

    Frenc, ti pej sam tih bet, raguluc

  • niko70 17:58 13.december 2017.

    Vsak se sam odloča kaj bo vnašal v svoje telo, le potem ne delat v bolnišnicah čakalnih vrst in se spraševat zakaj si dobil raka. Dobil si, kar si iskal