Svet
1133 ogledov

G7: Se bo Trump rokoval z Zarifom?

Mohamed Džavad Zarif Epa
Iranski zunanji minister je nepričakovano prispel na vrh G7.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je nepričakovano prispel na pogovore v francoski Biarritz, kjer poteka zasedanje voditeljev sedmih najrazvitejših držav sveta (G7), so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdili v Elizejski palači, pa tudi v Teheranu.

Lynda C. Blanchard Nova veleposlanica Slovenija Prispela nova veleposlanica ZDA, velika (finančna) podpornica Trumpa

Zarif je prispel v Biarritz na povabilo francoskega zunanjega ministrstva, pogovori z ameriško delegacijo pa niso predvideni, je na Twitterju sporočil tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Abas Musavi.

Donald Trump | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot so sporočili iz Elizejske palače, se bo Zarif ob robu zasedanja G7 sestal s francoskim zunanjim ministrom Jean-Yvesom Le Drianom.

Drugi dan vrha, ki se je uradno začel s sobotno večerjo, so bile v ospredju predvsem aktualne politične krize, med drugim vprašanje skupnega nastopa do Irana in odnosi z Rusijo. V središču pozornosti so bili poleg ameriškega predsednika Donalda Trumpa tudi požari v amazonskem pragozdu ter Trumpovo srečanje z novim britanskim premierom Borisom Johnsonom.

Voditelji naj bi se po navedbah diplomatskih virov strinjali, da francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu poverijo, naj govori s Teheranom in nanj naslovi skupno sporočilo. Da so se voditelji strinjali glede skupnega pristopa s ciljem omiliti napetosti v odnosih z Iranom, je potrdil tudi Macron.

A je ameriški predsednik Trump kasneje ovrgel Macronove besede rekoč, da se o tem ni pogovarjal. Macron je nato pojasnil, da "nima formalnega mandata G7" za pogovore z Iranom in da bo vsak "še naprej deloval v svoji vlogi", je pa pozdravil dejstvo, da članice G7 sledijo enakim ciljem.

barron trump ni več tak Magazin Ste že videli novo fotografijo Barrona Trumpa? Obnemeli boste!

Vodja iranske diplomacije je v francosko letoviško mesto prispel, da bi nadaljevali pogovore glede zadnjih ukrepov med predsednikoma Irana in Francije, je še navedel Musavi, s čimer je po poročanju AFP namignil na prizadevanja za rešitev mednarodnega jedrskega sporazuma.

V središču pozornosti so bili tudi požari v amazonskem pragozdu. Voditelji so se dogovorili, da bodo "čimprej" pomagali državam, ki so jih prizadeli obsežni požari, je dejal Macron, ki je požare pred dnevi označil za mednarodno krizo in se zavzel za konkretno ukrepanje vseh držav v Biarritzu v sodelovanju z državami na območju Amazonije. Kot je dodal, vzpostavljajo stik s temi državami, šlo naj bi za "tehnično in finančno pomoč", vendar pa podrobnosti ni razkril.

Donald Trump Svet Kitajska razjezila Trumpa, tako se je odzval

Odnosi z Iranom so bili sicer ena glavnih političnih tem na pogovorih voditeljev G7. Gostitelj srečanja, francoski predsednik Emmanuel Macron, se je v prizadevanjih za omilitev napetosti s Teheranom v petek pred vrhom G7 v Parizu srečal z Zarifom, po telefonu pa se je pogovarjal tudi z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, je poročala AFP.
 

Komentarjev 2
  • Avatar Brittalina
    Brittalina 01:29 26.avgust 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

  • Avatar vec
    vec 20:51 25.avgust 2019.

    ZAkaj se nebi, to narekuje protokol, če se bosta srečala, če bosta pa en drugega exivirala potem ne.