Svet
14 ogledov

Gadafiju postavili ultimat

Rakete izstreljujejo tudi uporniki. Humanitarni položaj naj bi se v Misrati hitr Žurnal24 main
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je na skupni novinarski konferenci z nemško kanclerko Angelo Merkel sporočil, da še vedno verjame v mirno rešitev konflikta med libijsko vlado in uporniki. Danes sicer minevajo natanko štirje meseci od začetka spopadov v Libiji.

Podpora zgolj eni strani Libiji ne bo prinesla nič dobrega, je na obisku v Hannovru dejal ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. "Še naprej moramo iskati možnosti za mirno rešitev. Še naprej bomo iskali kompromis. Po mojem mnenju je to mogoče doseči," je dejal Medvedjev.

Gadafiju postavili ultimat

Medtem so se s predstavniki režima libijskega voditelja Moamerja Gadafija sestali ameriški delegati in Gadafija pozvali, naj odstopi.

Po poročanju anonimnega predstavnika ZDA se na srečanju niso pogajali, temveč Gadafiju le prenesli sporočilo, da je edini način, da se stvari premaknejo naprej, njegov odstop.


Uporniki obkolili Brego

Libijski uporniki so v ponedeljek prevzeli nadzor nad mestom Brega, saj se je večina vojakov, zvestih Gadafiju, umaknila proti zahodu, v Bregi pa naj bi ostalo le še okoli dvesto pripadnikov Gadafijevih sil.

"Večji del Gadafijevih sil se je umaknil v Ras Lanuf," je povedal predstavnik upornikov Šamsidin Abdulmolah. Ras Lanuf je še eno naftno središče kakih 50 kilometrov zahodno od Brege. Preostali pripadniki Gadafijevih sil naj bi ostali v industrijskem predelu Brege, kjer so jih uporniki obkolili.

"Libijski uporniki še vedno prevzemajo nadzor nad Brego, a kaj se konkretno dogaja na terenu, ne morem potrditi," pa je dejal tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva Bernard Valero. "Vse kaže, da uporniki napredujejo na terenu in bodo kmalu potrdili umik in izolacijo Gadafija ter njegovih vojakov," je na novinarski konferenci v Parizu še dodal Valero.

Po navedbah upornikov naj bi obkoljenim vojakom že zmanjkovalo hrane in vode, zato pričakujejo, da se bodo kmalu vdali. Zasedba mesta bi za upornike pomenila veliko zmago, saj bi ponovno zavzeli pomemben del infrastrukture, nujne za gospodarsko prihodnost Libije. Brega je namreč center za usmerjanje cevovodov iz naftno bogate kotline Sirte.

Popolna zasedba Brege pa se morda vseeno ne bo zgodila tako kmalu. Po Abdulmolahovih besedah naj bi bilo v mestu veliko protipehotnih min, zasedbo pa dodatno ovirajo tudi raketni napadi iz 20 kilometrov oddaljene vasi Bišr.

Libijskemu ljudstvu humanitarna pomoč iz Slovenije

Potem ko je Slovenija kot pomoč libijskemu ljudstvu že darovala sredstva v višini
26 tisoč evrov, bo tja poslala še humanitarno pomoč v obliki zdravil in sanitetnega materiala, predajo Libiji pa bodo izvedli ob pomoči Italije, ki bo zagotovila prevoz pošiljke v Bengazi.
Humanitarno pomoč bo splošni bolnišnici v Bengaziju predala državna sekretarka z ministrstva za zunanje zadeve Dragoljuba Benčina, pristojna tudi za mednarodno razvojno sodelovanje in človekoljubno pomoč. "Članica delegacije zunanjega ministrstva bo tudi zdravnica univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča. Slovenija je Libiji in sosednjim državam, v katere se je v zadnjih mesecih zateklo večje število Libijcev, doslej namenila humanitarno pomoč v višini 70 tisoč evrov," so še sporočili z zunanjega ministrstva.

Ob sredinem obisku v Bengaziju se bo državna sekretarka med drugim srečala z namestnikom predsednika vlade Nacionalnega tranzicijskega sveta Al-Issawijem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.