Svet
15 ogledov

Generalna skuščina ZN obsodila nasilje v Siriji

Plakat al Asada Reuters
Generalna skupščina ZN je obsodila nasilje v Siriji in Varnostni svet pozvala k ostrejšim ukrepom. Tik pred glasovanjem pa je iz resolucije črtala poziv k odstpu predsednika Bašarja Al Asada.

Odločnejše ukrepanje Varnostnega sveta ZN (VS ZN) sta že trikrat z vetom preprečili Rusija in Kitajska, zato je svojo resolucijo sedaj sprejela Generalna skupščina (GS), kjer imajo vse članice enakovreden glas, pravice veta pa ni. A resolucije Generalne skupščine niso obvezujoče, imajo pa predvsem veliko moralno težo.

Vendar pa je malo verjetno, da bo zaradi tega prišlo do spremembe stališč Rusije in Kitajske, saj tudi danes ti državi resolucije nista podprli.

Obsodili nasilje, k odstopu pa niso pozvali

GS ZN je z resolucijo, ki jo je v imenu držav Arabske lige predlagala Savdska Arabija, odgovornost za nasilje v prvi vrsti pripisala "sirskim oblastem" pod vodstvom predsednika al Asada. Njegovo vojsko poziva k umiku iz mest nazaj v vojašnice, obsoja tudi Asadovo uporabo težkega orožja, kot so bojni helikopterji, tanki in topništvo proti lastnemu prebivalstvu.

Resolucija Asada tudi opozarja, naj spoštuje mednarodne obveznosti in naj si ne drzne uporabiti kemičnega orožja proti upornikom. Obe strani pa poziva k uresničevanju načrta za predajo oblasti prehodni vladi.

Najostrejšo točko resolucije - poziv Asadu k odstopu in poziv državam k uvedbi sankcij - so na koncu sicer tik pred zdajci po posredovanju Rusije, Kitajske, Indije in več latinskoameriških držav črtali. Prav tako so črtali kritike, ki so letele na Rusijo in Kitajsko zaradi uporabe veta v VS ZN.

"Zločini proti človčnosti"

Pred glasovanjem je skuščino nagovoril generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je opozoril na novo nasilje v največjem sirskem mestu Alep, potegnil pa je tudi vzporednice med neodzivnostjo v Siriji in genocidi v Srebrenici in Ruandi v 90. letih prejšnjega stoletja.

"Brutalnost, o kakršni poročajo, bi lahko predstavljala zločine proti človečnosti ali vojne zločine," je dejal glede bojev v Alepu, kjer ofenziva Asadovih sil traja že skoraj teden dni. "Tovrstna dejanja je treba preiskati, storilce pa pripeljati pred roko pravice," je še poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.