Svet
12667 ogledov

Smo na pragu nove pandemije novega virusa?

korona covid znanstvenik laboratorij testiranje Profimedia
Nova plodna tla za nove virusne pandemije?

Planet se segreva, ledeniki se topijo, Arktika bi laho postala novo žarišče za nove virusne pandemije, opozarjajo znanstveniki. Biolog Stephane Aris-Brosou in njegovi kolegi z Univerze v Ottawi so preučevali tla in sediment jezera Hazen, največjega jezera severno od Arktičnega kroga in skušali najti prisotne viruse, piše Science Alert.

Zatem so preizkusili modele reakcije virusov z živalskim in rastlinskim svetom tega območja in odkrili kakšno je tveganje prenašanja teh virusov na druge vrste, kakor je bilo v primeru virusa SARS-CoV-2, ki je preskočil z živali na človeka. 

"Tveganje prenosa se povečuje s stopnjo taljenja ledenikov. V kolikor klimatske spremembe premaknejo razpon potencialnih virusnih žarišč proti severu, bi se Arktika lahko spremenila v nova plodna tla za nove pandemije," navajajo v raziskavi. 

V skladu z že opravljenimi študijami, ki kažejo, da spremenjeno okolje lahko privede do novih načinov kombinacije patogenov, parazitov in gostiteljev, strokovnjaki opozarjajo da bi povečano taljenje ledenikov lahko privedlo do večjega rizika prenosa virusov. Med drugim navajajo primer pojava antraksa v severni Sibiriji leta 2016, pri čemer se je okužilo najmanj sedem ljudi in umrl en otrok. Pojav so pripisali klimatskemu segrevanju. 

Aris-Brosou in njegovi sodelavci še niso razkrili, koliko nepoznanih vrst virusov so doslej našli v vzorcih, niti, kaj bi lahko utegnili sprožiti. So pa že prejšnje študije pokazale, da v ledenikih obstajajo neidentificirani patogeni. Na tej točki so verjetnosti dramatičnega scenarija nizke, navaja avtor študije. Po drugi strani pa se predvideva, da bodo klimatske spremembe spremenile razpon, potencialno bodo privedle nove gostitelje v kontakt z virusi in bakterijami. 

Ali lahko to privede do nove pandemije? Aris-Brosou odgovarja, da jasn odgovor v tem trenutku še ni možen.

Bolnišnica Zdravje Skrivnostna bolezen zahtevala novo žrtev

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar luckyss
    luckyss 20:20 20.oktober 2022.

    Ne rabimo novih virusov, ker nas bo uničil lasten razpadli imunski sistem..Predstavnica Pfizerja je na zaslišanju v Bruslju priznala, da je dvakrat cepljeni po 150 dneh manj odporen na virus Covida kot necepljeni in trikrat cepljeni še manj odporen od ...prikaži več dvakrat cepljenega...Poleg tega je priznala, da nikoli niso preverjali cepiv v smislu učinkovitosti na prenašanja virusa..Tule pišete bedaste članke, tega kar je pomembno pa ne, kreteni..

  • jakec1575 20:10 20.oktober 2022.

    Ne rabimo segrevanja. Je dost idiotov ze v laboratorijih.

  • Pišmevuh 19:54 20.oktober 2022.

    Samo Gatesa se je treba znebit, pa ne bo več nevarnosti.