Svet
3018 ogledov

"Globina njihovega obupa je nepopisna"

razmere v Gazi
1/6
Profimedia
Iz sveta se nadaljujejo pozivi k dostavi humanitarne pomoči v Gazo.

Britanski premier Rishi Sunak in francoski predsednik Emmanuel Macron sta danes v telefonskem pogovoru poudarila pomen dostave humanitarne pomoči v Gazo, so sporočili iz Londona. K prekinitvi ognja, dostavi pomoči in izpustitvi talcev sta danes med drugim ponovno pozvala tudi papež Frančišek in prvi mož Združenih narodov Antonio Guterres.

Iz Downing Streeta so sporočili, da sta Sunak in Macron v pogovoru poudarila potrebo po dostavi nujne humanitarne pomoči v Gazo, ki jo po napadu palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra že tri tedne oblega in obstreljuje izraelska vojska.

"Poudarila sta, da Hamas ne predstavlja navadnih Palestincev in da njihovo barbarstvo ne sme spodkopati legitimnih teženj palestinskega ljudstva," so zapisali v izjavi in dodali, da sta voditelja izrazila tudi zaskrbljenost nad morebitno razširitvijo konflikta, zlasti na Zahodni breg. Ob tem naj bi sicer Izraelu priznala pravico do obrambe v okviru mednarodnega prava.

Vojna med Izraelom in Palestinci | Avtor: Profimedia Profimedia

Papež Frančišek je medtem na Trgu svetega Petra v Vatikanu ponovno pozval k prekinitvi sovražnosti, dostavi pomoči v Gazo in izpustitvi več kot 220 talcev, ki jih je Hamas zajel med napadom na Izrael. "Vojna je vedno poraz, vedno," je vnovič poudaril papež.

Elon Musk je sporočil, da bi lahko pri vzpostavitvi komunikacij v Gazi pomagal satelitski komunikacijski sistem Starlink njegovega podjetja SpaceX. Tako se je na njegove besede odzvala izraelska stran.

Vojna med Izraelom in Palestinci | Avtor: Profimedia Profimedia

Katastrofalne razmere v Gazi

Da je preživetje prebivalcev Gaze odvisno od humanitarne pomoči, je danes na družbenem omrežju X izpostavil tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. "Globina njihovega obupa je nepopisna," je zapisal in pozval k neoviranemu in varnemu dostopu pomoči v blokirano enklavo.

Norveški premier Jonas Gahr Store pa je danes za norveški javni radio NRK dejal, da ima Izrael pravico do samoobrambe, a obenem izraelske oblasti obtožil kršenja mednarodnega prava. Po njegovih besedah bi moral biti namreč odziv Izraela na napad Hamasa sorazmeren. Obenem je opozoril tudi na katastrofalne razmere, ki so jim podvrženi prebivalci Gaze.

Vojna med Izraelom in Palestinci | Avtor: Profimedia Profimedia

K takojšnji prekinitvi ognja, izpustitvi talcev in dostavi pomoči med obiskom v Nepalu znova pozval tudi generalni sekretar ZN Guterres, navaja britanski BBC. Po navedbah britanskega časnika Guardian je v Gazo od začetka izraelskih napadov vstopilo 84 tovornjakov s pomočjo, medtem ko jih je pred 7. oktobrom povprečno vstopilo okoli 500 na dan.

Izraelske oblasti so ob tem danes sporočile, da bodo povečali obseg humanitarne pomoči za Gazo. Glede oskrbe enklave z vodo je vodja izraelskega civilnega oddelka za koordinacijo vladnih dejavnosti na zasedenih ozemljih (COGAT) Elad Goren dejal, da ta "ni na normalni ravni", vendar naj bi zadostovala za humanitarne potrebe, poročajo tuje tiskovne agencije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 38
  • Naklonsky 09:05 30.oktober 2023.

    Hja, kar so iskali to so dobili. Naivnost ni opravičilo za kaznovanje.

  • Kmodri 23:38 29.oktober 2023.

    Izraelci so izvoljeno ljudstvo barbarov! So revanšisti in ustvarjajo novo definicijo holokavsta! Nič se niso naučili od 2. sv. vojne. Pri tem jih neomajno podpirajo Nemci, ki kažejo svoj pravi obraz. To je obraz nacistov! Enkrat nacisti večno nacisti!

  • jakec1575 22:12 29.oktober 2023.

    Njetanjahu je v enem zadnjih govorov citiral zidovsko biblijo (stara zaveza), ko je zelel upraviciti smrt toliko nedolznih civilistov. tip je psiho. in kdor verjame, da izrael ni vedel za hamasov napad.... to je bil potreben povod za ultimativno resevanje ...prikaži več zidovskega vprasanja oz. beri radiranje gaze in popolno unicenje palestincev na zahodnem bregu. da ne govorimo, da se je koruptivni predsednik vlade zacasno resil vklenitve.