Svet
12791 ogledov

Izrael Elonu Musku odvrnil: ne drzni si!

Vojna med Izraelom in Palestinci
1/6
Profimedia
Območje Gaze postaja zaradi obstreljevanja Izraela cona obupa. Prebivalci zaradi pomanjkanja osnovnih življenjskih potrebščin napadli skladišča humanitarcev.

Izrael je ponoči povečal število vojakov, ki se borijo na območju Gaze, je danes sporočila izraelska vojska. Palestinsko gibanje Hamas trdi, da je na več lokacijah v enklavi prišlo do spopadov med njihovimi pripadniki in izraelsko vojsko. Medtem naj bi prebivalci Gaze zaradi pomanjkanja pričali vdirati v skladišča s humanitarno pomočjo.

Nova faza izraelskega maščevanja za pokol

Po besedah tiskovnega predstavnika izraelske vojske Daniela Hagarija je Izrael čez noč povečal število vojakov, ki so vstopili v Gazo, poročajo tuje tiskovne agencije. "Postopoma širimo kopenske dejavnosti in prisotnost naših sil na območju Gaze," je dejal.

Vojaško krilo Hamasa, brigade Ezedin al Kasam, je na Telegramu zatrdilo, da je na več lokacijah na severozahodu enklave prišlo do spopadov med pripadniki gibanja in izraelsko vojsko.

V enklavi, ki jo izraelska vojska oblega in obstreljuje vse od 7. oktobra, ko je bilo v napadih Hamasa na Izrael ubitih 1400 ljudi, je število smrtnih žrtev po podatkih oblasti v Gazi preseglo 8000. Mednarodne humanitarne organizacije in Združeni narodi medtem opozarjajo na katastrofalne razmere, ki tam vladajo.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je danes dejal, da je Izrael pri napadih na Gazo "prestopil mejo" in opozoril, da bodo v primeru nadaljevanja silovitega bombardiranja tudi druge regionalne sile "prisiljene k ukrepanju". Iran je bil po eskalaciji razmer na Bližnjem vzhodu že deležen opozoril Izraela in ZDA, naj se ne vpleta v konflikt.

Vojna med Izraelom in Palestinci | Avtor: Profimedia Profimedia

Civilni red se sesuva

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes izrazil obžalovanje, ker Izrael namesto vzpostavitve "nujno potrebnega humanitarnega premora" krepi svoje vojaške operacije. "Razmere v Gazi so iz ure v uro bolj obupne," je ob tem vnovič opozoril.

Po navedbah agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) je več tisoč prebivalcev Gaze medtem vdrlo v skladišča in distribucijske centre za humanitarno pomoč v osrednjem in južnem delu enklave ter od tam odneslo moko in druge osnovne potrebščine. Ni sicer jasno, kdaj je do vdorov prišlo.

"To je zaskrbljujoč znak, da se civilni red po treh tednih vojne in strogega obleganja Gaze začenja krhati," je UNRWA zapisala v izjavi in poudarila, da so prebivalci Gaze prestrašeni in obupani. Napetost in strah se, kot je zapisala agencija, povečuje tudi zaradi prekinitve telefonskih in internetnih povezav, ki pa jih postopoma obnavljajo.

Vojna med Izraelom in Palestinci | Avtor: Profimedia Profimedia

Izrael z jasnim opozorilom Musku 

Tehnološki milijarder Elon Musk je v soboto sporočil, da bi lahko pri vzpostavitvi komunikacij v Gazi pomagal satelitski komunikacijski sistem Starlink njegovega podjetja SpaceX. Vendar pa je Izrael danes sporočil, da tega ne bo dovolil, češ da bo Hamas sistem uporabil za "teroristične dejavnosti".

"Morda bi ga Musk lahko pogojil z izpustitvijo naših ugrabljenih otrok, sinov, hčera, starejših ljudi," je glede uporabe sistema Starlink dejal izraelski minister za komunikacije Šlomo Karhi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 43
  • Kmodri 23:18 31.oktober 2023.

    Musk je s sateliti omogočil povezavo z Gazo! Judje pa pred Zid žalovanja!

  • Kmodri 03:08 31.oktober 2023.

    Izrael proti Musku ne more nič. On lahk vsak teden pošlje 40.000 novih satelitov! Verjetno ga bo Mossad likvidiral po vzoru Putljerjivih metod!

  • Kmodri 23:55 29.oktober 2023.

    Judje si bodo nakopali nov holokavst! Zvezna nacistična Nemčija jim drži štango!