Svet
19133 ogledov

Hamas: Izpustili bomo talce, če ...

vojna med Izraelom in Palestino Gaza Epa
Palestinsko gibanje Hamas je danes sporočilo, pod katerim pogojem so pripravljeni izpustiti talce, ki so jih zajeli med napadom 7. oktobra. Medtem se še naprej vrstijo pozivi k prekinitvi sovražnosti.

Palestinsko gibanje Hamas je danes sporočilo, da so pripravljeni izpustiti talce, ki so jih zajeli med napadom 7. oktobra, če Izrael osvobodi vse palestinske zapornike v njegovih zaporih. Glede na navedbe izraelske vojske Hamas na območju Gaze zadržuje 229 talcev.

"Cena za veliko število sovražnikovih talcev v naših rokah je osvoboditev vseh palestinskih zapornikov iz izraelskih zaporov," je v izjavi na Hamasovem televizijskem kanalu Al Aksa dejal tiskovni predstavnik oboroženega krila gibanja, brigad Ezedina al Kasama, Abu Obejda.

"Če hoče sovražnik zaključiti to zadevo priprtih naenkrat, smo pripravljeni na to. Če hoče to storiti korak za korakom, smo pripravljeni tudi na to," je dodal v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Brigade Ezedina al Kasama so sicer v četrtek sporočile, da je bilo v treh tednih v izraelskem obstreljevanju ubitih skoraj 50 talcev. Podatkov tuje tiskovne agencije niso mogle neodvisno preveriti.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da je vojna s Hamasom prešla v drugo fazo in da so njihovi cilji zelo jasni. V Gazo so po njegovih besedah vkorakali dodatni vojaki, ki imajo nalogo uničiti Hamas in osvoboditi talce. Zavrnil je obtožbe, da izraelska vojska izvaja vojne zločine. "Smo najbolj moralna vojska na svetu," je dejal. Vojska naj bi izvedla potrebne ukrepe, da zaščiti civiliste. Hamas je obtožil, da uporablja lastne ljudi kot človeški ščit. 

Netanjahu je posvaril, da "bo to dolga in težka vojna" in napovedal izraelsko zmago. Vojno je poimenoval "druga vojna neodvisnosti".

Umrlo že več tisoč otrok

Visoki komisar ZN za človekove pravice ZN Volker Türk je danes posvaril, da bi v primeru izraelske kopenske ofenzive na območju Gaze lahko umrlo še več tisoč ljudi. Oblasti v Gazi, kjer vlada gibanje Hamas, navajajo, da je v bombardiranju doslej življenje izgubilo že 7703 ljudi, od tega več kot 3500 otrok.

"Glede na način, na katerega so bile doslej izpeljane vojaške operacije, v kontekstu 56 let stare okupacije, svarim pred potencialno katastrofalnimi posledicami obsežnih kopenskih operacij v Gazi in pred možnostjo, da umre še več tisoč civilistov," je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Türk.

Izrael Palestina napadi | Avtor: Epa Epa

Obsodil je tudi prekinitev internetnih in telekomunikacijskih povezav, s katero se od petka sooča Gaza. "Da je žalost in trpljenje civilistov še večje, so zaradi izraelskih napadov na telekomunikacijsko napeljavo in posledičnega odklopa spleta prebivalci Gaze ostali brez možnosti, da bi izvedeli, kaj se dogaja v Gazi, in odrezani od preostalega sveta," je opozoril.

Kot je navedel, reševalna vozila in ekipe civilne zaščite ne morejo več locirati poškodovanih in tisoče ljudi, ki naj bi bili ujeti pod ruševinami. "Ko se te sovražnosti končajo, se bodo preživeli soočili z ruševinami svojih domov in grobovi svojih družinskih članov," je dejal in vpletene pozval, naj storijo vse v svoji moči, da umirijo konflikt.

Izrael stopnjuje bombardiranje

Izraelska vojska danes nadaljuje obstreljevanje Gaze, potem ko so bile že ponoči na območju uničene številne stavbe. Šlo naj bi za najsilovitejše bombardiranje območja od vnovičnega izbruha nasilja, ki obenem sovpada s kopenskimi operacijami, ki jih na območju Gaze izvaja izraelska vojska.

Vojna Gaza izraelska vojska | Avtor: Profimedia Profimedia

Pozivajo k takojšnji prekinitvi ognja

Današnje stopnjevanje bombardiranja je kritiziral tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres in pozval k takojšnji prekinitvi ognja. Namesto premora, ki ga je pričakoval, je prišlo do "stopnjevanja bombardiranja brez primere in njegovega uničujočega učinka", je na obisku v Dohi dejal dan po tem, ko je Generalna skupščina ZN z veliko večino sprejela sicer nezavezujočo resolucijo s pozivom k humanitarnemu premirju.

Josep Borrell | Avtor: Profimedia Profimedia
K nujni "prekinitvi sovražnosti" na območju Gaze je pozval tudi visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell. V luči okrepljenega izraelskega obstreljevanja Gaze, ki ga spremljajo kopenske operacije, je Borrell izpostavil vse slabše humanitarne razmere na območju. "Gaza je v popolnem mrku in izolaciji, medtem ko se nadaljuje silovito bombardiranje," je zapisal na omrežju X in spomnil na svarilo agencije ZN za begunce (UNRWA) glede slabega stanja prebivalcev, ki so ostali brez elektrike, hrane in vode.

"Ubitih je bilo veliko preveč civilistov, vključno z otroki. To je proti mednarodnemu humanitarnemu pravu," je zapisal. "Nujno je potrebna prekinitev sovražnosti, da bi omogočili dostop humanitarne pomoči," se je še zavzel. Na koncu je dodal obsodbo vseh napadov na civiliste, vključno z nadaljnjimi raketnimi napadi na Izrael, in poziv k takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev.

Da se v EU zavedajo, da bo za dobavo humanitarne pomoči v Gazo potreben humanitarni premor v bojih med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas, je Borrell povedal že po zasedanju zunanjih ministrov EU v ponedeljek. Voditelji držav članic so nato na vrhu, ki se je končal v petek, kljub nekaterim razhajanjem prav tako pozvali k humanitarnim premorom v spopadih.

Resolucijo s pozivom k takojšnjemu humanitarnemu premirju je v petek sprejela tudi Generalna skupščina ZN. Od 193 članic ZN je 120 držav glasovalo za, 14 proti, 45 pa se jih je vzdržalo. Zaradi odsotnosti omembe Hamasa in talcev sta resolucijo ostro kritizirala Izrael in ZDA, večina članic EU se je glasovanja vzdržala. Francija, Španija, Luksemburg, Belgija in Irska, pa tudi Slovenija so jo podprle, Avstrija Hrvaška, Češka in Madžarska pa so glasovale proti.

Erdogan za vojno v Gazi okrivil Zahod

Recep Tayyip Erdogan | Avtor: Profimedia Profimedia
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na propalestinskem shodu v Istanbulu, ki se ga je po njegovih navedbah udeležilo milijon in pol ljudi, za vojno v Gazi okrivil Zahod. V kritičnem govoru na protestu, ki ga organizira njegova Stranka za pravičnost in razvoj, je Izraelce označil za vojne zločince, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški predsednik je izzval zahodne voditelje z očitkom, da ponovno ustvarjajo "vzdušje križarskih vojn". Erdogan se je obregnil tudi ob dvojna merila Zahoda, ki da "hkrati žaluje za otroki, ubitimi v Ukrajini in ne obsodi pobojev civilistov v Gazi".

"Vsaka država ima pravico, da se brani. A to kar se dogaja v Gazi, ni samoobramba, temveč pokol," je še dodal Erdogan.

Protest na nekdanjem letališču Atatürk poteka dan pred 100. obletnico ustanovitve Turške republike. Kljub temu, da je Erdogan dejal, da se je shoda udeležilo milijon in pol ljudi, AFP navaja, da naj bi jih bilo nekaj sto tisoč. Erdogan po več kot dvajsetih letih na čelu Turčije velja za enega najtesnejših mednarodnih zaveznikov Palestine, navaja AFP.

Izrael je po Erdoganovem govoru odpoklical svoje diplomatsko osebje iz Turčije. "Glede na ostre izjave, ki prihajajo iz Turčije, sem odredil vrnitev diplomatskih predstavnikov, da bi ponovno preučili odnose med Izraelom in Turčijo," je v objavi na omrežju X zapisal izraelski zunanji minister Eli Cohen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
  • Ajdemi___Pushi 23:18 28.oktober 2023.

    Jebena najbolj moralna vojska brani une kurčeve koloniste na Z bregu, ko ti napadajo Palestince in jih preganjajo z njihovih domov. Razbijajo jim šipe, uničujejo oljke. Najbolj moralna vojska stoji ob strani in gleda, da ne bi kakšen smrdljivi žid dobil po pički.

  • jakec1575 23:06 28.oktober 2023.

    Eni ste res orto naivni, ce mislite, da izrael ni vedel za napad. Komu koristi napad hamasa? Zionistom na oblasti oz. Koruptivnemu zionistu, kateremu grozi zapor in se je lotil razstavljanja pravne drzave. Kako se znebid obveznosti iz Osla? Dovolis ...prikaži več napad na polovico tujcev ob gazi. Riskiras 1400 smrti in dobis mandat da zradiras gaza in dokoncno ubijes idejo o dveh drzavah. Skusas pregnati 2mio palestincev v egipt in jordanijo. False flag.

  • jakec1575 22:18 28.oktober 2023.

    Hamas je pomagal ustaboviti prav izrael preko crnega fonda mossada in drugih obvescevalnih sluzb. Namen? Rusiti fatah. Poslusen pes je podivjal in se obrnil proti gospodarju zaradi nenehnih posilstev palestinskega naroda. Pregon zidov je v evropi trajal mogoce max 10let. ...prikaži več Pregon palestincev traja ze vec kot 70 let. Izrael morda misli, da bo zmagal, ampak je v resnici ze popusil. Sionisti so najvecji antisemiti.