Svet
9815 ogledov

Maščevanje Izraela brez meja, tolčejo nad in pod zemljo

Vojna Gaza izraelska vojska Profimedia
Izraelska vojaška akcija na območju Gaze s silovitim obstreljevanjem vsega se le še stopnjuje. Ubili naj bi tudi enega ključnih Hamasovih mož za presenetljivim napadom na izraelske civiliste 7. oktobra.

Izrael po okrepitvi bombardiranja in kopenskem vdoru nadaljuje obstreljevanje območja Gaze, ponoči naj bi zadeli 150 tarč. V napadih naj bi ubili vodjo Hamasovih letalskih sil, ki je sodeloval pri načrtovanju napadov 7. oktobra, v katerem so pripadniki palestinskega gibanja ubili več kot 1400 ljudi. Nadaljevali naj bi se tudi kopenski spopadi.

Potem ko je izraelska vojska v petek zvečer okrepila obstreljevanje Gaze in naznanila širitev kopenskih operacij, se je silovito bombardiranje nadaljevalo tudi ponoči. Danes zjutraj je sporočila, da so zadeli 150 s Hamasom povezanih tarč. Šlo naj bi za podzemno infrastrukturo, med drugim za predore. Glede na sporočilo vojske je bilo ubitih več pripadnikov Hamasa.

Med njimi naj bi bil tudi poveljnik zračnih sil gibanja Abu Rakaba, ki je bil med drugim odgovoren za upravljanje brezpilotnih letal, dronov, padalce in zračno obrambo. "Sodeloval je pri načrtovanju pokola 7. oktobra in je poveljeval teroristom, ki so se s padali infiltrirali v Izrael, ter bil odgovoren za napade dronov na položaje izraelske vojske," so Izraelci zapisali na omrežju X.

Vojna Gaza izraelska vojska | Avtor: Profimedia Profimedia

Sprti strani ne razmišljata o premirju

Francoska tiskovna agencija AFP ob sklicevanju na svoje novinarje na območje poroča, da se obstreljevanje nadaljuje tudi danes, naj pa bi bila intenzivnost letalskih napadov in topniškega obstreljevanja manjša kot ponoči.

V petek zvečer so poleg obstreljevanja izraelske sile napadle Gazo tudi po kopnem. Istočasno so bila prekinjena komunikacijska omrežja v enklavi, od koder tako le s težavo prihajajo informacije.

Glede na navedbe obeh strani se spopadi danes nadaljujejo. Hamas je sporočil, da se z izraelsko vojsko spopadajo v Bejt Hanunu na severu območja Gaze in v bližini kraja Bureidž v osrednjem delu. Da njihove sile "delujejo na območju Gaze, kot so včeraj", je za AFP potrdil tudi tiskovni predstavnik izraelske vojske.

Krepijo se pozivi k humanitarni prekinitvi ognja, da bi omogočili pomoč prebivalcem Gaze, kjer je od začetka povračilnih napadov Izraela umrlo že okrog 7000 ljudi.

Vojna Gaza izraelska vojska | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Ender3 15:51 28.oktober 2023.

    Ta Izral bi motal nekdo sprašit in jih omejit v okvir meja iz leta 1948..Vsega tega ne bi počeli, če nebi imeli močne pospore judovskih lobijev po svetu..Glavnina pa je v Ameriki odkoder izhaja vse zlo in hegemonija povojnega sveta..

  • Kmodri 13:22 28.oktober 2023.

    Izraelcem bo uspelo na novo definirati pojem holokavsta!

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 11:27 28.oktober 2023.

    Izrael je že na začetku napovedal, da ne bo spoštoval nobenega mednarodnega vojnega prava . Torej EU, ki "neomajno stoji za Izraelom" podpira genocid.. OZN je farsa, EU in ZDA pa stranki udeleženi v genocidu..