Svet
10237 ogledov

Gondola smrti: potnike razmetalo po okolici

Nesreča žičnice v Italiji
1/5
Profimedia
V nesreči kabelske žičnice v severni Italiji v bolnišnici umrl še eden od dveh ranjenih otrok. Skupaj že 14 žrtev tragedije. V kabini bi lahko bilo do 40 ljudi.

Slabih novic iz severne Italije še ni konec. Dopoldan se je tam zgodila huda nesreča, ko je nedaleč od jezera Maggiore kabina žičnice padla v globino skupaj s 15 ljudmi. Na mestu nesreče jih je umrlo 13, dva otroka, stara 9 in 5 let so hudo poškodovana prepeljali v bolnišnico. 

Pozno popoldan so iz bolnišnice v Torinu sporočili, da so bile poškodbe enega od obeh kljub trudu zdravnikov prehude in je umrl. Tudi drugi otrok je v kritičnem stanju, poroča italijanska agencija Ansa.

Tragedija je pretresla Italijo, sožalje je svojcem izrazil najvišji državni vrh s predsednikom Sergiom Mattarello na čelu. Sožalje je izrazil tudi slovenski premier Janez Janša. 

Nesreča žičnice v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj se je dogajalo

Po dosedanjih ugotovitvah je kabina žičnice na relaciji Stresa-Mottarone okoli 300 metrov pred prihodom na končno postajo na višini okoli 1.500 metrov nad morjem nenadoma strmoglavila v globino. Kaj natančno se je zgodilo, bo pokazala preiskava, po prvi rekonstrukciji pa je zelo verjetno, da se je nosilni kabel kabine nekako iztaknil z vodil zadnjega stebra oziroma pretrgal. Zakaj padca niso preprečili varnostni mehanizmi, ni znano. 

Kabina gondole je padla okoli 15 metrov v globino na tla, nato pa se je po zelo strmem terenu kotalila, dokler ni treščila v drevesa. 

Priče med planinci so povedale, da so slišale močan tresk. Nekatere potnike v kabini je razmetalo po okolici, drugi so ostali v zmaličeni gondoli. Identifikacija žrtev še poteka, po prvih vesteh pa naj bi bili med njimi tudi tuji državljani.  

V reševalni akciji na zelo strmem in težko dostopnem terenu se je prevrnilo še eno od vozil gasilcev, vendar k sreči ni bilo poškodovanih. Pri reševanju so pomagali tudi helikopterji. 

Žičnico sestavljata dve kabini, ki vozita v nasprotni smeri. Vsaka kabina lahko hkrati prepelje do 40 potnikov, pot traja 20 minut. Žičnico na priljubljeni panoramski vrh Mottarone nad alpskim jezerom Maggiore v bližini Švice so odprli pred dobrimi 50 leti. Leta 2016 je bila generalno obnovljena.

Med pandemijo je bila več mesecev zaprta, znova so jo zagnali konec aprila. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.