Svet
11060 ogledov

Google odstranil zelo priljubljeni gumb iz iskalnika

Google Google
Google je s svojega iskalnika odstranil med uporabniki zelo priljubljeno orodje in povzročil pravi vihar. A rešitve so se hitro pojavile.

Če ste tudi vi med tistimi, ki pogosto iščete fotografije različnih namembnosti po spletu, ste gotovo velikokrat uporabili gumb "View image/Pokaži sliko", prek katere ste na enostaven in neposreden način prišli do polne podobe tistega, kar vam je iskalnik pred tem nanizal v rezultatih. Sliko si je bilo nato enostavno naložiti, ne da bi sploh zapustil Googlovo stran in obiskal matično spletno mesto.

Google pa je sedaj uporabne iskalno orodje umaknil, na Twitterju pa objavil pojasnilo, da bodo s tem "pomagali povezati uporabnike in uporabne spletne strani." Kasneje so to neverjetno razlago vendarle dopolnili s pojasnilom, da so spremembe posledice sodnega dogovora z Getty Images, svetovnim velikanom med ponudniki plačljivih profesionalnih fotografij. Podjetje je namreč proti Googlu pred dvema letoma v EU sprožilo spor, saj naj bi Googlovo orodje omogočalo enostavno "krajo" njihovih fotografij, ker se orodje doslej ni oziralo na to, ali je neka slika avtorsko zaščitena ali ne. Google in Getty Images sta sklenila poravnavo, odstranitev gumba pa je očitno ena od posledic. 

Google | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Satelitska navigacija Tu je dokaz Avto Klasično navigacijo lahko vržete v smeti

Številni uporabniki spleta te dni prek omrežij izražajo razočaranje nad potezo Googla, ki je iskanje fotografij (tudi takšnih brez avtorskih pravic) napravil bolj zakompliciranega. Do fotografij, ki jih Google najde, je sicer mogoče še vedno neposredno dostopati prek obvoz tako, da na njih kliknete z desnim gumbom, nato pa izberete "Open image in new tab/Odpri sliko v novem zavihku".

Pojavil pa se je že tudi odprtokodni dodatek za brskalnike, ki povrne "View image" gumb. Ostali veliki iskalniki, kot je Bing, ohranjajo stari gumb.

Google Svet Google jih je močno dobil po glavi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.