Svet
22 ogledov

Grki bi obdavčili bogataše in podjetja

Grčija prostesti EPA/Yannis Kolesidis
Na včerajšnjem vrhu Evrope so Grki predlagali nov kompromis, končna odločitev še ni padla, a voditelji predlog ocenjujejo kot obetaven. Vnovič se bodo voditelji sestali že čez 48 ur.

Grški primer Aleksis Cipras je nov kompromisen predlog nekaterim voditeljem po telefonu sporočil že v nedeljo, ostali pa so predloge na mizo prejeli zjutraj. Predsednik evrskega sveta Donald Tusk je načrte Grkov ocenil kot prve resne predloge. Pred sestankom pa je navrgel, da je "konec kockanja in iger" ter da morajo vse karte zdaj pasti, saj ima Grčija le še en teden časa, da odplača prvi obrok milijardnega posojila.

"Kdo bo plačal vse te potne stroške?"

Da bi dolg  lahko poplačali, pa še pred tem potrebujejo nov obrok finančne pomoči, ki ga bodo dobili le, če Unija podpre njihove nove predloge za varčevanje.  A nekaj finančnih ministrov je bilo do njih že skleptičnih, nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je na primer dejal, da ne vidi nobenih novih predlogov. Avstrijski kolega Hans Jörg Schelling pa je celo navrgel, da bi morali razmisliti, kdo bo plačal vse te potne stroške.

"Vsekakor bodo naslednji dnevi zelo napeti," je ocenil slovenski primer Miro Cerar in dejal, da bo naslednjih 48 ključnih za izoblikovanje in sprejetje dogovora.

Kje bi zategovali Grki?

Grški finančni minister Giorgos Stathakis pa je za BBC povedal, da vnovičnega nižanja pokojnin in plač v javnem sektorju ne načrtujejo. Med varčevalnimi pogoji - ki so tudi predpogoj za nov obrok finančne pomoči Grčiji - pa bodo nov davek na podjetja, davek na premoženje in zvišanje davka na dodano vrednost za izbrane izdelke. Stathakis pa je še izpostavil, da dogovora o odpisu dolgov s kreditodajalci ne bo, čeprav je vladajoča Siriza želela prav to.

Ali so grški varčevalni predlogi dovolj, bo vnovič odločal vrh Evrope že v četrtek. Grki sicer pričakujejo, da bi tudi formalni dogovor lahko podpisali v slabem tednu dni. Do 30. junija morajo namreč vrniti 1,6 milijarde dolga Mednarodnemu denarnemu skladu, sicer bi se lahko zgodil izstop Grčije iz evroobmočja.

Komentarjev 9
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:46 24.junij 2015.

    " nov davek na podjetja, davek na premoženje in zvišanje davka na dodano vrednost za izbrane izdelke."Seveda to ne šteje ker potem lobiji ne bojo mogl pocen pokupt Grčije.

  • Ferluci 14:23 23.junij 2015.

    Čedalje bolj ga serjejo. S to državo je konec.

  • Papaja Popi 11:51 23.junij 2015.

    Oni imajo večje penzije, kot mi.Bolj nategujejo pri resnici, kdo je pokojni.Ne izdajajo račune in še bi se našlo.Turistov imajo, kot toče in kje je denar , v žepih osameznikov.Tam je nategovanje države postal hobi in ...prikaži več ne nategujejo nas Nemci, ampak taki nategatorji, kot Grki.Zadnji čas da razprodajo državo z otoki vred, da vrnejo dolg in gredo iz EU.