Svet
128 ogledov

Grozljiv prepis dogajanja v pilotski kabini

letalska nesreča EPA
Dramatični posnetki s črne skrinjice pričajo o obupanih poskusih kapitana Patricka Sondheimerja, da bi prišel nazaj v kabino. Uporabljal naj bi lomilko.

Danes je nemški časnik Bild objavil natančen prepis dogajanja v kabini airbusa A320 letalske družbe Germanwings, ki so ga lahko razbrali z najdene črne skrinjice. 

Na začetku leta je črna skrinjica posnela pomirjujoč nagovor pilota Patricka Sondheimerja vsem potnikom, kjer se opravičuje za 26-minutno zamudo leta v Barceloni. V naslednjih dvajsetih minutah se Sondheimer in kopilot Andreas Lubitz lahkotno pogovarjata, med drugim mu Lubitz ponudi, da bo prevzel kontrolo, če želi Sondheimer na toaleto, ker mu je v Barceloni ni uspelo obiskati. Ob 10.27 je letalo doseglo primerno višino, pilot pa je tedaj naznanil prvo najavo pristanka v Dusseldorfu. Francoski tožilci pravijo, da se lahko sliši Lubtza, ki pri tem uporablja besede kot so “upajmo” in “bomo videli”.

Zdi se, kot bi Lupitz želel, da pilot zapusti kabino, saj mu kasneje reče: “V redu, zdaj lahko greš.” Pilot se po dveh minutah res odloči za usoden odhod na stranišče in reče Lupitzu: "Lahko prevzameš.” Po tem se zasliši premikanje pilotovega sedeža in zapiranje vrat.

Lubitz ves čas tiho

Ob 10.29 pa se začne letalo že spuščati. Ob 10.32 se je letalo že nevarno spustilo, zato so kontrolerji kontaktirali letalo. Odgovora niso dobili. V istem času se zasliši tudi avtomatski alarm. Kmalu za tem pa trkanje na vrata in glas pilota: “Za božjo voljo, odpri vrata!” V ozadju že slišimo obupane krike potnikov.

Ob 10.35 se zasliši, kako nekdo s kovinskim predmetom tolče po vratih. Sprva so domnevali, da je šlo za sekiro, a po besedah vodilnih v letalski družbi, to ni mogoče. Sekira je bila zaklenjena v pilotski kabini. Čez 90 sekund zaslišimo novo alarmno obvestilo: “Tla! Dvigni! Dvigni!” Obupani pilot nato znova zakriči: “Odpri ta prekleta vrata!” Kopilot je bil ves čas tiho, sliši se lahko le njegovo dihanje. Ob 10.40 letalo z desnim krilom udari ob gore in tedaj zaslišimo zadnje krike potnikov. V družbi menijo, da je pilot Sondheimer medtem poskušal priti v kabino prek oklepnih plošč z uporabo lomilke (po domače pajser).

PREBERITE ŠE

Našli posmrtne ostanke kopilota, pa tudi razlog?

Pilot objel vsakega potnika

Lubitz pred tedni kupil dva audija

Kapitan skušal s sekiro vdreti v kabino

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.