Svet
675 ogledov

Grozljiva statistika prometnih nesreč

prometna nesreča Maribor Gasilska brigada Maribor
Prometne nesreče na svetu vsakih 24 sekund zahtevajo novo smrtno žrtev, vsako leto pa zahtevajo 1,35 milijona življenj, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki poziva k ukrepom na globalni ravni.

Število smrtnih žrtev v prometu se je v samo treh letih zvišalo za približno 100.000, prometne nesreče pa so glavni krivec za smrt otrok in mladih v starosti od pet do 29 let, v poročilu o varnosti na cestah v svetu opozarja WHO.

"Te smrti so nesprejemljiva cena za mobilnost," je po poročanju francoske tiskovne agencije APF opozoril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus in poudaril: "Nobenega opravičila ni, da ne ukrepamo. To je problem, za katerega dokazano obstajajo rešitve."

Poročilo WHO o globalni varnosti na cestah, ki temelji na podatkih iz leta 2016, kaže, da se razmere poslabšujejo. V poročilu iz leta 2013 je WHO ocenil, da na cestah letno umre 1,25 milijona ljudi.

Kljub naraščanju števila smrti v prometnih nesrečah v svetu se je v primerjavi z naraščanjem števila prebivalstva in števila avtomobilov v svetu stopnja smrtnosti v zadnjih letih stabilizirala, poudarja WHO.

Policija Koper Slovenija Stavimo, da za tako nenavadno prometno nesrečo še niste slišali

To kaže, da so prizadevanja za večjo varnost v cestnem prometu v nekaterih državah ublažila razmere, poudarja WHO. Slednje pripisuje strožjim zakonodajam, ki so jo države sprejela v povezavi z glavnimi tveganji, kot so prekoračitev hitrosti, vožnja pod vplivom alkohola ter uporaba varnostnih pasov in čelad.

Toda čeprav so mnoge države okrepile prizadevanja za izboljšanje varnosti v cestnem prometu, so številne revnejše države ostale korak zadaj. Kot poudarja poročilo, se število smrtnih žrtev v prometu ni zmanjšalo niti v eni od revnejših držav. V državah z nižjimi prihodki je tveganje za smrtne prometne nesreče trikrat višje kot v državah z visokimi prihodki.

Še posebej visoka je stopnja smrtnosti v prometnih nesrečah na cestah v Afriki, kjer letno zabeležijo 26,6 smrtne žrtve na 100.000 državljanov. Po podatkih WH0 Evropi letno zabeležijo 9,3 smrtne žrtve v prometnih nesrečah na 100.000 prebivalcev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Žurnalček 10:07 08.december 2018.

    Ja predlagam , da se takoj prenehajo izdelovati osebni avtomobili , motorji in kolesa . Vse kar pa je že narejenega pa na odpad . Garantiram , da bodo teli pametnjakoviči dobili orgazem !

  • Spark 09:26 07.december 2018.

    [ Slednje pripisuje strožjim zakonodajam, ki so jo države sprejela v povezavi z glavnimi tveganji, ... ] Kdorkoli je že zbiral poratke, je namerno spregledal (pristransko) indikatorje kot so, enoročna vožnja, ker je v drugi roki telefon in pošiljanje sporočil, ...prikaži več ki je nedvomno povezan z (ne)uporabo smernikov, varnostno razdaljo, se pravi pravilom dveh sekund.

Sorodne novice