Svet
1542 ogledov

Grozljiva statistika spolnih zlorab deklic

nasilje zloraba otrok deklica Shutterstock
Hrvaški ginekologi, psihologi in predstavniki pravosodja opozarjajo na grozljive številke.

Na Hrvaškem je po ocenah strokovnjakov 20 odstotkov deklet na nek način žrtev spolnih zlorab, so po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina opozorili udeleženci simpozija na temo spolnih zlorab. Povečano število spolnih zlorab beležijo v nekaterih regijah, posebej v sisačko-moslovački županiji, Medžimurju in v varaždinski županiji.

Spolno zlorabljanje ni samo spolni akt, ampak tudi dotikanje intimnih predelov telesa, izkoriščanje otrok v namene otroške pornografije in pedofilsko zbliževanje moškega z deklicami prek družbenih omrežij, je poudarila ginekologinja Ana Tikvica Luetić na strokovnem srečanju ginekologov, psihologov in predstavnikov pravosodja v Zagrebu.

Le 10 odstotkov predatorjev so tuje osebe

V 30 odstotkih primerov so povzročitelji spolnih zlorab člani družine, v 60 odstotkih sorodniki ali znanci in v samo 10 odstotkih neznane osebe. Povzročiteljem spolnih zlorab na Hrvaškem sicer grozi do deset let zapora.

Predsednik visokega kazenskega sodišča Željko Horvatović je izpostavil, da žrtve na Hrvaškem v povprečju letno prijavijo 93 kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, od tega 40 posilstev. Število prijavljenih primerov je približno enako vsako leto, a Horvatović ocenjuje, da je pravo število zagotovo višje.

Prvi kraj, kamor se zatečejo spolno zlorabljena dekleta, je nujna ginekološka služba. Ginekolog Dubravko Habek je opozoril na problem kasnejših prijav spolnih zlorab, saj da v takšnih primerih ne morejo evidentirati dokazov. "Žrtev najpogosteje ne prijavi takoj zlorabe zaradi strahu in groženj, posilstva pa po daljšem času ni mogoče ginekološko dokazati," je pojasnil.

"Zgledujmo se po Sloveniji"

Ginekologinja Ingrid Marton je dejala, da bi se morala Hrvaška v primerih žrtev spolnega nasilja zgledovati po Sloveniji.

V Sloveniji zdravniki ob sprejemu žrtve opravijo toksikološko analizo na prisotnost alkohola in t. i. droge za posilstvo GBH. Takoj zberejo biološke dokaze, opravijo ginekološki pregled in pregled celotnega telesa zaradi morebitnih poškodb ter tudi analizo urina in test nosečnosti.

Žrtvi predpišejo tudi postkoitalno kontracepcijo in jo napotijo na pogovor k psihologu in psihiatru, je še pojasnil mariborski ginekolog Iztok Takač in izpostavil 72-urni rok za zbiranje bioloških sledi za relevanten sodni dokaz.

Zloraba Slovenija Spregovorila še ena žrtev: Zlorabljal jo je skoraj vsak dan, prvič, ko je bila stara 12 let

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 15:24 12.december 2022.

    Verjamem ,da nihče uradnikov v Sloveniji ne preverja koliko je porok mladoletnic in koliko jih je v zakonu posiljenih ! To je javna tajna vendar se nihče javni služb ne želi s tem ukvarjati .

  • Ender3 14:49 12.december 2022.

    Marta.K ima očitno svoje interese in prioritete. Vedno se je znala obračati po vetru in ...FB