Svet
65164 ogledov

Hud potres v Zagrebu: Mamice z novorojenčki pred porodnišnico ...

Potres v Zagrebu Vecernji.hr
Zaradi potresa so izpraznili Petrovo porodnišnico v Zagrebu. Deli mesta so brez vode in elektrike, poškodovan je otrok, več ljudi naj bi bilo ujetih.

Kot lahko vidimo na spodnji fotografiji, večina porodnic nosi tudi zaščitne maske zaradi novega virusa ...

Danes zjutraj ob 6.24 je Hrvaško stresel močan potres z magnitudo 5,3, malce čez sedmo uro zjutraj jih je vnovično streslo z magnitudo 5,1. Pol ure kasneje pa še tretji potres z magnitudo 3,7. 

Pod ruševinami podrte hiše našli 15-letnico, ki ni kazala znakov življenja

Po zadnjih podatkih je bil v potresu poškodovan otrok, na katerega je padel kos strehe, odpeljali so ga v bolnišnico. Reševalci so šli tudi na kraj, kjer se je podrla hiša, tam so našli težko poškodovanega otroka, ki ni kazal znakov življenja. Tiskovne agencije so naprej potrdile njegovo smrt, a je bila reanimacija v zagrebški pediatrični bolnišnici očitno uspešna, je pa direktor bolnišnice dejal, da ima deklica hude možganske poškodbe in da je v kritičnem stanju.

Nekaj oseb naj bi bilo ujetih v hišah in stanovanjih. Deli mesta naj bi bili brez vode in elektrike. 

"Potres je bil jakosti 5,5 po Richterju, najmočnejši v 140 leti. Vse meščane pozivamo, naj bodo previdni. Za zdaj vsem svetujemo, naj ne bodo v stavbah," je na novinarski konferenci dejal predsednik vlade Andrej Plenković. 

"Angažirali smo vojsko in vse mestne službe, ena od prvih nalog bo, da se očistijo prometnice. Statiki bodo pregledali stavbe. Za zdaj nihče ne more oceniti, koilko so poškodovane, posebno starejše. Poseben fokus bo na bolnišnicah," je deal Plenković. 

Seizmološka služba je brez elektrike

Načelnik zagrebškega urada za upravljanje v izrednih razmerah Pavle Kalinić je dal po poročanju Večernjega lista navodilo, naj se ljudje ne vračajo v hiše in stanovanjam, saj pričakujejo še kakšen potresni sunek. V Zagrebu je sicer danes zjutraj zelo mrzlo, le okrog štiri stopinje, mnogi so se zatekli v avtomobile. 

"Potresov nemoremo napovedovati, obvestila, da sledi močnejši potres, niso točni. Obstaja verjetnost za močnejši potres, a je izjemno majhna. Pričakujemo lahko šibkejše potresne sunke. Nimamo elektrike in delamo vse, kar lahko, da dajemo pravočasne in točne infromacije," so sporočili s hrvaške seizmološke službe. 

"Ukaze dajeta vlada in štab civilne zaščite, poslušajte njihova navodila, vse drugo lahko zanemarite," je po jutranjem nujnem sestanku državnega vrha dejal predsednik države Zoran Milanović.

Obrambni minister Damir Krstičević je dejal, da je že dal ukaz, da se za pomoč aktivira hrvaška vojska. Čez kakšno uro bo na razpolago mestu Zagreb, je napovedal že ob prihodu na sestanek. 

Pretresljivi so posnetki iz osrednje zagrebške bolnišnice.

Središče prvega potresa je bilo po podatkih Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra sedem kilometrov severno od Zagreba in deset kilometrov pod površjem.

Potres v Zagrebu Fotogalerija! Svet Česa takega v Zagrebu ne pomnijo, ljudje bežali iz stavb

Na socialnih omrežjih so že številni posnetki škode, ki jo je potres povzročil, Hrvati pa so obupani, saj so zadnje dni pretreseni tudi zaradi novega koronavirusa. Tudi na Hrvaškem bi morale biti namreč osebe zaradi zajezitve virusa doma, a so zdaj zaradi dveh močnih potresov množično na ulicah. Kot smo pisali, so tudi na Hrvaškem ukrepi zoper novo bolezen strogi, zaprta je večina trgovin, razen tistih z živili in higienskimi potrebščinami.

Potres v Zagrebu Slovenija Slovenijo zbudil močan potres. "Stvari so padale s polic."

Odprte so lahko lekarne, pekarne in bencinske črpalke. Zaprte so vse dejavnosti, ki niso nujno potrebne, kot so frizerski in kozmetični saloni, ter tudi športne in kulturne objekte ...

Število obolelih zaradi koronavirusa je bilo pri naših južnih sosedih včeraj 206, eden je zaradi virusa umrl.

"Kako naj bomo zdaj doma?" "Še tega je bilo zdaj treba!" "O moj Bog! Pravkar smo imeli hud potres v Zagrebu! Res sem mislil, da je z mano konec!" se vrstijo komentarji Hrvatov na družbenih omrežjih.

"Stresel nas je tretji potres in še sneži," je zapisala obupana Zgrebčanka na Instagramu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#zagreb potres 22.3

A post shared by #GuzPrass (@guzprass) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#croatia #croacia🇭🇷 avuí dos #terremotos de 5.2 i 5.1 . Molta afectació a #zagreb

A post shared by Josep Mèrida (@josep_merida) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#agram #zagreb 2020 korona VS zemljoters

A post shared by Zoran Pavlović (@zorzoorzo) on

Potres pri Zagrebu Slovenija Ali šibkejši potres napoveduje močnejšega?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#earthquake #zagreb

A post shared by Marc Witteveen (@marcwitteveen) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zagreb 😭 ( there was an earthquake) Share on your story #earthquake #shit #zagreb

A post shared by Longhairdude™️ (@thelonghairdude) on

 

Komentarjev 6
  • kvasetotidogajamona 09:28 22.marec 2020.

    boli mene kurac kaj se dogaja na hrvaškem! raje poročajte vse možno o koronavirusu

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 08:59 22.marec 2020.

    Zdaj,meje so zaradi pandemije zaprte,osebja imamo še tukaj premalo.Tako,da se Slovenci ne bi po nepotrebnem "naprtili" v Zagreb,ker lahko še poleg vsega s seboj prinesejo virus.

  • kapibara1 08:23 22.marec 2020.

    Sam opeka po tleh.. taka bajat se sesede kot peščeni grad... Tista fotka, k mamice v naročjih držijo svoj zaklad.. tista je pretresujoča...