Svet
9619 ogledov

Grozljivka nemških turistov na Hrvaškem

Reševanje nemških turistov Facebook
Prepričani so bili, da je z njimi konec.

Štirim nemškim turistom je na njihovem potovanju z motornim čolnom okrog Paga 23. junija odpovedal motor. Končali so v pečinah, a jih je HGSS v zadnjem trenutku rešil.

Dva izmed njih sta izkušnjo povedala za nemški Bild. "Uspelo nam je priti do obale. Ulegli smo se, da bi umrli. Pomislil sem na svojo družino," je za Bild povedal eden od njih. Kevin, Philipp, Johannes in Enrico so obtičali na samotnem delu otoka, izoliranem s skalami. Domačini njihovo preživetje imenujejo "paški čudež", poroča Bild.

Ostali so brez vode, na močnem soncu so - čakajoč na pomoč - že pomislili na najhuje. "Iskali smo prazne školjke, vanje urinirali in pili urin. To ni bila dobra ideja, grlo se je še bolj stiskalo." Iskanje potnikov na otoku Pagu, ki se mu je ladja razbila zaradi močnih sunkov neurja, se je končalo v soboto, 24. junija, okoli 12. ure, ko je hrvaška gorska reševalna služba (HGSS) v zalivu našla četrtega potnika. 

Četrtega rešili v "skoraj zadnjem hipu"

Kot je takrat povedal vodja HGSS Josip Brozičević, so rešili štiri nemške državljane, ki jim je med neurjem na relaciji Rab–Novalja odpovedal motor in jih je neurje odneslo proti klifom vzhodne obale Paga. Trije ponesrečenci so bili v razmeroma dobrem stanju, četrtega pa so našli v zelo resnem stanju.

Ko so vsi štirje padli iz čolna, so jih valovi vrgli na skale na različna mesta. Eden izmed njih je uspel bos priti do naselja in reševalcem povedal, kje so. Dva od preostalih treh so našli policisti in skupaj so odšli čez hrib do ceste med Novaljo in Lunom na Pagu.

Vendar je četrti ostal na pečini. Ko so ga našli reševalci HGSS in policija, je bil na pol v morju, nemočen, pripekalo ga je tudi sonce. "Bil je zelo izčrpan in dehidriran, opečen, brez čevljev in slabo oblečen," je dejal Brozičević. Reševalci so ga zaščitili pred soncem, ga rehidrirali in poskušali odpeljati z ladjo luške kapitanije, a to ni bilo mogoče, zato so ga na nosilih prepeljali čez hrib in ga ob 2. uri predali reševalcem.

V reševalni akciji na Pagu je sodelovalo šest policistov, šest policistov HGSS in štirje gasilci DVD Novalja. 

Trk letal v Kolumbiji Video Svet Grozljiv prizor: Med letom trčili letali Petrina Pijani voznik Slovenija Novo o hudi nesreči nad Kolpo: poškodbe prehude

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.