Svet
420 ogledov

Grozljivo: Hurikan Fiona za seboj puščal samo uničenje

Portoriko epa
Guverner Portorika je označil posledice hurikana Fione za katastrofalne. Na svoji poti uničenja se je hurikan Fiona obrnila proti Dominikanski republiki.

Po poročanju Guardiana, je večina Portorika ostala brez elektrike, ko je opustošenje hurikana kategorije ena prineslo močno deževje in nevarne vetrove. Te so povzročili več plazov in poplav v nedeljo zvečer.

Prav tako hurikan Fiona ogroža infrastrukturo v Portoriku kot tudi celotno Dominikansko republiko, saj postaja vedno bolj močnejša z vedno bolj obilnimi nalivi.

Vladni uradniki so poročali o več zemeljskih plazovih in odplavljenih mostovih. Sama nevihta je povzročila katastrofalne poplave.

 

 

V popoldanskih urah so se luči ugasnile v Portoriku, kar je pustilo več gospodinjstev in podjetij brez elektrike. Sprva je je bilo tako po celotni državi, sčasoma pa so jo ponovno vzpostavili v nekaterih delih.

"To je katastrofalno," je povedal guverner Portorika Pedro Pierluisi. "Pomagamo toliko kot nam vremensko stanje dopušča."

 

 

"Edina stvar, ki nas lahko sedaj reši, je, da Fiona ni tako močna kot Maria, saj se je zelo malo spremenilo. Cel naš oddajni sistem je uničen," je povedal prebivalec Salisa, v katerem je nevihta prinesla močne vetrove in hude nalive. "Sredstva Fema (zvezna sredstva za ponovno gradnjo energijskega sistema po Mariji) bi morali porabiti za strešne solarne sisteme. Če ljudje umrejo, bo za to odgovarjala Bidnova vlada."

Hurikan Fiona se je razvil v nedeljo ponoči na jugozahodni obali Portorika v bližini Punta Tocona. Vetrovi so takrat dosegli tudi 140 km/h. V nedeljo zjutraj so tropsko nevihto razglasili za hurikan.

Pristanišča so zaprta, prav tako so vsi leti odpovedani. Nalivi, zemeljski plazovi in močni vetrovi so že poškodovali pridelke na jugu otoka. Za ponedeljek so tudi napovedani nevarni vremenski pojavi.

Za Dominikansko republiko so tudi napovedali močne nalive in zemeljske plazove. V torek bo tropska nevihta dosegla Otoke Turks in Caicos.

Portoriko | Avtor: epa epa

Portoriko je tropski arhipelag in teritorij ZDA, ki se nahaja 1.609 km  jugovzhodno od Miamija. Središče otoka večinoma sestoji iz gorovja, ki je obdan z ozkimi obalami, kjer živi večina tri milijonskega prebivalstva. Portoriko je zaradi ekstremnega vremena ena izmed najbolj ranljivih držav na svetu.

Leta 2017 je po Portoriku pustošil hurikan Maria. Pozna zvezna pomoč je pripomogla k večjemu številu smrti in počasnemu okrevanju.

Ameriški predsednik Joe Biden je že označil Portoriko za zvezno katastrofo ter aktiviral dostavo pomoči.

Danes bi lahko v Portoriku padlo tudi do 64 centimetrov dežja, kar poviša tveganje za smrtno nevarne poplave. Prav tako je možno, da bo Fiona še dodatno poškodovala že tako oslabljeno električno napeljavo v Portoriku.

Hurikan Fiona se je odpravil proti otoku po pustošenju po več Karibskih otokih, kjer je povzročil eno smrtno žrtev na francoskem otoku Guadeloupe. V nedeljo je francoski predsednik Emmanuel Macron dejal, da bo Francija otok razglasila za naravno katastrofo.

Nevihta Vreme Svet Pri sosedih sodni dan Zima, Snežna nevihta v ZDA Slovenija Začelo se je: Silovita nevihta na obali, celica se pomika zelo hitro
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.