Svet
40673 ogledov

Grozljivo sporočilo Rusov na projektilu, ki je ubil civiliste

Ruski projektil
1/5
Profimedia
Rusi trdijo, da taktične rakete točka-U uporabljajo samo Ukrajinci, a posnetki razkrivajo, da jih Rusi uporabljajo že dalj časa.

V ruskem raketnem napadu na železniško postajo v Kramatorsku na vzhodu Ukrajine, ki jo uporabljajo za evakuacijo civilistov, je bilo ubitih najmanj 50 ljudi, med njimi pet otrok, v bolnišnico so prepeljali 98 ljudi, je na Telegramu zapisal guverner regije Doneck Pavlo Kirilenko. Ruske oblasti zavračajo obtožbe in za napad krivijo Ukrajino.

Na železniški postaji v Kramatorsku naj bi se v času, ko so jo zadele rakete, nahajalo več kot tisoč ljudi, so za britanski BBC povedali očividci. Župan mesta Oleksander Hončarenko je kasneje za BBC dejal, da naj bi bilo na postaji v času napada 4000 ljudi.

Podatki o skupnem številu ranjenih v napadu se razlikujejo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatrjuje, da je bilo ranjenih približno 300 ljudi. Po besedah Kirilenka je v samem napadu umrlo 38 ljudi, 12 drugih, ki so bili ranjeni na kraju dogodka, pa je kasneje umrlo v bolnišnici.

Kot je še dejal, so po napadu v bolnišnico odpeljali skupno 98 ljudi, od tega 16 otrok, 46 žensk in 36 moških. Izrazil je pričakovanje, da bo v prihodnjih dneh zdravniško pomoč poiskalo še več ljudi.

"Če to zlo ne bo kaznovano, se ne bo nikoli ustavilo"

Zelenski je po raketnem napadu Rusijo označil za "zlo brez meja", ki načrtno uničuje civilno prebivalstvo. "Če to zlo ne bo kaznovano, se ne bo nikoli ustavilo," je opozoril v izjavi na družbenih omrežjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako je ruski napad obsodila Evropska unija. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je obsodil grozljiv napad in za njega neposredno obtožil Rusijo. "Grozljivo je videti, da je Rusija napadla eno od glavnih postaj, ki jo civilisti uporabljajo za evakuacijo iz regije, v kateri ruske sile stopnjuje svoj napad," je zapisal na Twitterju.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki se prav danes mudi v Kijevu, je napad označila za "odvraten" in obžalovala izgubo življenj.

Na napad so se odzvale tudi številne druge države. Francoski predsednik Emmanuel Macron ga je označil za ogabnega in sporočil, da bo Francija podprla preiskavo, da bo zadoščeno pravici. "Danes zjutraj so na postaji v Kramatorsku ukrajinske družine doživele absolutno grozo. Na desetine smrtnih žrtev, na stotine ranjenih. Ogabno," je zapisal v tvitu.

Britanski obrambni minister Ben Wallace je dejal, da je napad na civiliste in kritično infrastrukturo vojni zločin, zunanja ministrica Liz Truss pa je njegovi oceni pritrdila in dodala, da je nad napadom zgrožena. Obsodbe so prišle tudi iz Bele hiše.

Rusi trdijo, da je za napad odgovorna Ukrajina

Rusko obrambno ministrstvo je v odzivu na obtožbe sporočilo, da ruska vojska za 8. april v Kramatorsku ni načrtovala nobenih vojaških napadov in da za raketiranje ni odgovorna. Vse izjave s strani kijevskega režima o raketnem napadu so označili za popolnoma neresnične provokacije.

"Poudarjamo, da taktične rakete točka-U, katerih fragmente so našli v bližini železniške postaje in so jih objavili očividci, uporabljajo samo ukrajinske oborožene sile," je navedlo rusko ministrstvo.

"Za otroke"

Medtem je po spletu zaokrožilo več fotografij izstrelkov, na enemu od njih je bilo zapisano "za otroke". Nekateri so sporočilo interpretirali kot vzporedno resnico, ki jo skuša širiti Rusija, torej, da se maščujejo za otroke, ki jih je pobila Ukrajina, medtem ko so drugi razumeli sporočilo, kot da je izstrelek namenjen ukrajinskim otrokom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
  • kapibara1 12:51 09.april 2022.

    Ursulca je djala, da bodo vključitev Ukrajino naredili po hitrem postropku, mimo vseh pogojev, navodil in zahtev ! Torej vse države, ki želite po hitrem postopku v EU imate recept..

  • Andrej Kranjc 08:26 09.april 2022.

    Zanimivo je da Tochko-U uglavnem koristijo ukrajinci, Rusi pa vecinoma Iskander. Zakljucite sami.

  • Avatar Mark035
    Mark035 07:30 09.april 2022.

    Ljudi učijo kako se dela molotovke, potem pa se čudijo, da so ljudje mrtvi?.. Ne moreš se igrat vojaka in potem drugo sekundo biti civilist.