Svet
4 ogledov

Grozovito opustošenje ciklona

Opustošenje ciklona je zahtevalo življenja že okoli 4000 ljudi. Žurnal24 main
Iz Mjanmara prihajajo novi podatki o številu žrtev tropskega ciklona, ki se je sedaj povzpelo že na 10.000, pričakovati pa je, da bo številka še narasla.

Ob soočenju z opustošenjem je mjanmarski zunanji minister Nyan Win povedal, da bo njegov narod vesel mednarodne pomoči, ki so jo že ponudili Združeni narodi in sosednje države.

Mjanmarska državna televizija je predvajala posnetke celotnih naselij, ki so poplavljena, odkar jih je pozno v petek zadel ciklon. Pred tem so državni mediji poročali o možnosti, da je samo na območju mestne občine Bogalay življenje izgubilo več deset tisoč ljudi.

Brez strehe nad glavo in brez dostopa do pitne vode je po vsej državi ostalo več sto tisoč ljudi, ki bodo torej potrebovali nujno pomoč, je povedal predstavnik ZN v sosednji Tajski Richard Horsey.

Prebivalstvo pa je vse bolj jezno na oblasti, saj naj bi pomoč prihajala prepočasi. Tako je vlada sosednje Tajske sporočila, da so mjanmarske oblasti izrazile potrebo po hrani, zdravilih in tehnični pomoči. Mjanmarska hunta pa je za pomoč tujih držav zaprosila šele po tem, ko je jakost ciklona presegla tretjo jakostno stopnjo. Številne humanitarne organizacije se ob tem bojijo, da jih mjanmarske oblasti ne bodo povabile, da naj pomagajo prizadetim prebivalcem. 

POGLEJTE SI VIDEOPOSNETEK DIVJANJA CIKLONA PO MJANMARU!

Mjanmarske oblasti dolgo niso prosile za pomoč tujih držav. © Reuters

 
Sicer pa prvi posnetki kažejo, da je bilo opustošenje ciklona nepredstavljivo. Tako je poplavljena večina vasi in podrtih več hiš. Glavne ceste in železniške proge pa so neprevozne, saj so polne podrtega drevja in podrtih električnih drogov. Samo v glavnem mestu je tako lahko zaradi ciklona prizadetih kar pet milijonov ljudi. "Ko se je zdanilo in ko smo prišli na ulice, smo vsi onemeli," je dejal ameriški predstavnik v Jangonu Shari Villarosa . "Ljudje, s katerimi prebivam in ki živijo v Jangonu že petnajst let, pravijo, da česa takega še niso videli."

EU izrazila sožalje prebivalcem Mjanmara
Slovensko predsedstvo EU je prebivalcem Mjanmara izrazilo sožalje zaradi razdejanja in številnih žrtev, ki jih je povzročil ciklon Nargis na jugu države. Evropska komisija je med tem Mjanmaru odobrila dva milijona evrov nujne pomoči.

"Globoko sočustvujemo s tamkajšnjim prebivalstvom ob tragičnih izgubah človeških življenj in gmotni škodi, katere strahovite posledice bo občutiti še dolgo," je v izjavi zapisalo slovensko predsedstvo EU.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.