Svet
76 ogledov

Gruzija in Rusija stopili čez rob vojne

Gruzijska vojska raketira položaje južnoosetijskih upornikov. Možnosti za umirit
1/13
Žurnal24 main
Med Gruzijo in Rusijo je vzplamtel oborožen spor, potem ko je ruska vojska vstopila na gruzijsko ozemlje, da bi pomagala oblastem uporne gruzijske pokrajine Južna Osetija. Iz slednje poročajo o več kot tisoč mrtvih.
 
 

Mesto Chinvali je zaradi gruzijske ofenzive skoraj v celoti uničeno.

Marat Kulakmetov, poveljnik ruskih mirovnih enot v Gruziji, za agencijo Interfax

 

Po poročanju tiskovne agencije Interfax je v Severno Osetijo prispelo 140 avtobusov, polnih beguncev iz Južne Osetije. Oblasti jutri pričakujejo nove avtobuse civilistov, ki bežijo z območja, kjer divjajo spopadi.

Ruski oklepniki v Gruziji
Ruska tiskovna agencija Ria je sporočila, da so v Gruzijo vstopile enote ruske vojske, ki jih spremljajo tudi oklepniki. Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili je dejal, da sta Rusija in Gruzija v vojni, medtem pa s sveta zaman prihajajo pozivi k takojšnji prekinitvi ognja. Tako sta se o zaostrovanju razmer pred otvoritveno slovesnostjo olimpijskih iger v Pekingu pogovarjala tudi ameriški predsednik George Bush in ruski premier Vladimir Putin.

Sakašvili je pojasnil, da je po gruzijskih podatkih v državi trenutno 150 oklepnih vozil ruske vojske. Pohvalil se je tudi z uspelo sestrelitvijo dveh ruskih bombnikov, kar pa je Rusija že zanikala. Moskva sicer zatrjuje, da želi zgolj zaščititi lastne državljane v Južni Osetiji in pomagati svojim mirovnikom, ki so že doslej nadzorovali dogajanje v uporni pokrajini. Zaradi dogajanja je Sakašvili že napovedal odpoklic okoli 1000 gruzijskih vojakov z mirovne misije v Iraku.

Kdo nadzira Chinvali?
Ruska stran trdi, da je njenim enotam iz mesta Chinvali, prestolnice uporne gruzijske avtonomne republike Južne Osetije, uspelo izriniti gruzijske enote, ki so v mesto prispele v petek zjutraj. Na drugi strani je predsednik Gruzije Sakašvili v televizijskem nagovoru državljanom zatrdil, da gruzijska vojska nadzoruje mesto z okolico. Dejal je, da je v spopadih umrlo okoli 30 ljudi, večinoma vojaško osebje. Tudi na ruski strani naj bi umrlo že več vojakov. Sakašvili je severno sosedo še obtožil, da se je na napad pripravljala več let.

 

Ruski mirovniki ...

... bijejo težak boj z gruzijsko vojsko v Južni Osetiji. Po zadnjih podatkih naj bi bilo več kot deset mrtvih in najmanj 150 ranjenih, poročajo ruske tiskovne agencije.

Chinvali so ponoči gruzijske sile silovito obstreljevale. Po navedbah južnoosetijske strani naj bi pri tem umrlo več kot tisoč ljudi. Ofenzivo na Chinvali, ki jo je Gruzija utemeljila z namero po vzpostavitvi ustavnega reda v uporni republiki, je spremljalo granatno in topniško obstreljevanje. V napadu naj bi po poročanju ruske agencije Interfax umrlo tudi več ruskih vojakov mirovnikov.

Vojna napoved
Ruska vojaška letala so čez dan po navedbah gruzijskega notranjega ministrstva bombardirala gruzijsko vojaško oporišče, ki stoji 40 kilometrov od glavnega mesta Tbilisi, pri čemer so bili ubiti trije gruzijski vojaki. "Ruski bombniki so bombardirali vojaško oporišče Vaziani v bližini prestolnice Tbilisi, kar razumemo kot vojno napoved," je sporočil Kakha Lamaia iz gruzijske obveščevalne službe.

Rusija napada ni potrdila. Že v petek dopoldne so trije ruski lovci po navedbah gruzijskega notranjega ministrstva bombardirali položaje gruzijske vojske pri mestih Kareli in Gori. Na območju Karelija naj bi bilo ranjenih več civilistov.

 
 

Dolžni smo zaščititi življenja in dostojanstvo ruskih državljanov, kjerkoli že so.

Dmitrij Medvedjev, ruski predsednik

 

"Zaščita ruskih državljanov"
Do zaostritve položaja je prišlo po tem, ko sta Gruziji požugala tako ruski predsednik Dmitrij Medvedjev kot premier Vladimir Putin. Prvi je povedal, da ga "ruska ustava zavezuje k zaščiti ruskih državljanov, ki jih je ogrozila vojaška ofenziva Gruzije". S tem je mislil na gruzijske Osetijce, od katerih jih ima kar 90 odstotkov rusko državljanstvo. Zunanji minister Lavrov pa je dejal, da obstajajo dokazi o etničnem čiščenju v južnoosetijskih vaseh.

Analitiki opozarjajo, da prozahodni predsednik Gruzije Sakašvili z izzivanjem vojne igra nevarno igro. Izzivanje Rusije bo predsedniku, ki si želi državo popeljati v Nato in EU, prej škodilo kot koristilo in zmanjšalo ugled na Zahodu.

 

Prebivalec Južne Osetije pozdravlja gruzijsko vojsko, ki gre nad Chinvali. © Reuters

 
Streljali na Delovo dopisnico
Včeraj dopoldne, ko so novinarji z dovoljenjem gruzijskih in južnoosetijskih oblasti obiskali mejni prehod pri mestu Ergneti, so na našo dopisnico Polono Frelih streljali. Po besedah gruzijskih vojakov naj bi šlo za strele ostrostrelcev osetijske vojske, po besedah novinarskih kolegov iz Gruzije pa je povsem mogoče, da želi gruzijska vojska s takim zastraševanjem novinarjem preprečiti dostop na krizna območja, piše na spletni strani časopisa Delo.

 
 

Če je res, da so bili ruske enote in orožje poslani v Gruzijo, bo to pomenilo, da smo v vojni z Rusijo.

predstavnik sveta za nacionalno varnost Aleksander Lomaja

 
Varnostni svet onemel, rožljanje z orožjem
Zaradi spopadov v Južni Osetiji, ki so se razplamteli samo nekaj ur po gruzijski enostranski razglasitvi premirja, se je na izredni seji na zahtevo Rusije že sestal Varnostni svet (VS) Združenih narodov, ki razpravlja o ruskem predlogu izjave s pozivom Gruziji in Južni Osetiji, naj ustavita nasilje in se vrneta za pogajalsko mizo. VS se je pod težo medsebojnega obtoževanja Gruzije in Rusije za stopnjevanje nasilja v Zakavkazju nazadnje razšel brez sklenjene resolucije. Sprejem resolucije so blokirale ZDA in Velika Britanija, ki so v besedilu pogrešale dikcijo, da se mora nasilja vzdržati tudi Rusija.

Izbruh nasilja v Gruziji so že obsodile ZDA, EU in zveza Nato ter pozvale k vzpostavitvi dialoga. Povsem nasproten je odziv Abhazije, druge uporne avtonomne republike v Gruziji. Zunanji minister Abhazije Sergej Šamba je v pogovoru za Spiegel Online povedal, da bodo v primeru, če se ofenziva Gruzije na Južno Osetijo ne bo kmalu končala, v Abhaziji "odprli drugo fronto". "K temu nas zavezuje dogovor z Južno Osetijo," je povedal Šamba.


Po mestu so odjeknile številne eksplozije. © Reuters

 
Na pomoč kličejo ZDA
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ZDA pozval, naj prepričajo Gruzijo, naj preneha z agresijo nad Južno Osetijo. Lavrov naj bi sporočilo predal Condoleezzi Rice . "Nujno je, da na pomoč priskočijo ZDA in ustavijo nezakonita dejanja gruzijske strani, dosežejo umik njihovih oboroženih sil s kritičnega območja in se vrnejo k nadgrajevanju dogovorov," je dejal Lavrov, ki je sporočilo posredoval tudi nemškemu zunanjemu ministru Franku-Walterju Steinmeierju in Javierju Solani.

Riceova je medtem v izjavi za javnost pozvala Rusijo k umiku vojakov iz Gruzije in k ustavitvi letalskih napadov. Rusija naj spoštuje celovitost gruzijskega ozemlja, je še dodala Riceova.

McCain poziva k umiritvi strasti
Medtem je ameriški republikanski kandidat za predsednika John McCain pozval Rusijo, naj umiri vojaške operacije v Gruziji. Iz Pentagona pa so sporočili, da spremljajo dogajanje v Gruziji, vendar po vstopu konvoja ruskih tankov od Gruzijcev niso dobili še nobenega klica na pomoč. Sicer pa je tiskovni predstavnik State Departmenta Gonzalo Gallegos povedal, da je na poti v Gruzijo že ameriški odposlanec, da bi sprte strani pozval k takojšnji umiritvi konflikta.

Na dogajanje v Gruziji se je odzval tudi demokratski predsedniški kandidat Barack Obama, ki je vse vpletene pozval k umiritvi strasti.  Izbruh nasilja je strogo obsodil in dodal, da je zdaj čas, da se Rusija in Gruzija brzdata. Obama je poudaril, da ne sme biti ogrožena gruzijska ozemeljska neokrnjenost, in pozval k pogovorom med vsemi vpletenimi stranmi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.