Svet
318 ogledov

Hamas izpustil 13 talcev

Benjamin Netanjahu Epa Benjamin Netanjahu.
Poteka izmenjava talcev.

Palestinsko gibanje Hamas je danes v skladu z dogovorom z Izraelom izpustilo prvih 13 izraelskih talcev. Te je na egiptovski strani prehoda Rafa prevzela izraelska varnostna služba. Poleg njih je izpustil še deset Tajcev in enega Filipinca. Izrael je medtem v zameno iz zapora že izpustil 39 Palestincev - 24 žensk in 15 mladoletnikov.

"13 izraelskih talcev je zdaj pri izraelskih varnostnih službah," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovan izraelski varnostni vir. Po navedbah na spletni strani katarske televizije Al Jazeera je talce na egiptovski strani mejnega prehoda Rafa na jugu Gaze prevzela izraelska notranja varnostna služba Šin Bet.

V zameno naj bi Izrael iz zapora Ofer na Zahodnem bregu izpustil 39 Palestincev - 24 žensk in 15 mladoletnikov, poroča britanski BBC. Po navedbah tiskovnega predstavnika katarskega zunanjega ministrstva Madžeda al Ansarija je to tudi že storil. Podrobnosti za zdaj niso znane.

Videti so zdravi

Izraelska vojska je pozneje sporočila, da so izraelski talci že na izraelskem ozemlju, kjer so opravili prvi zdravstveni pregled. Po prvih podatkih so videti zdravi, med njimi pa so štirje otroci in šest starejših oseb. Vojska je dodala, da bodo vojaki izpuščene talce pospremili do bolnišnic, kjer se bodo po tednih ujetništva ponovno združili s svojimi družinami, navaja AFP.

Poleg 13 izraelskih talcev je Hamas danes izpustil še deset tajskih in enega filipinskega državljana, je na omrežju X potrdil Rdeči križ, ki je sodeloval pri predaji in obe skupini talcev iz Gaze prepeljal do prehoda Rafa. Navedba Rdečega križa je nato potrdilo zunanje ministrstvo Katarja, ki je skupaj z Egiptom posredoval pri sklenitvi dogovora med Izraelom in Hamasom.

Sprva je sicer tajski premier Srettha Thavisin na omrežju X navedel, da je gibanje izpustilo 12 Tajcev. Njihova izpustitev, kot tudi izpustitev Filipinca, naj ne bi bila del dogovora, v skladu s katerim se je davi v palestinski enklavi začel štiridnevni humanitarni premor v spopadih.

Po navedbah Al Jazeere je med več kot 200 talci, ki jih Hamas še vedno zadržuje v Gazi, približno polovica tujcev in dvojnih državljanov iz okoli 40 držav, vključno z Argentino, Veliko Britanijo, Čilom, Francijo, Nemčijo, Portugalsko, Španijo, Tajsko in ZDA.

Hamas naj bi sicer vsak dan premirja izpustil nove skupine talcev, skupno pa 50 od okoli 240, kolikor naj bi jih borci gibanja zajeli med napadom na Izrael 7. oktobra. V zameno naj bi Izrael izpustil najmanj 150 zaprtih palestinskih žensk in otrok.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Kmodri 23:47 25.november 2023.

    Začetek konca Hamasa!

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 11:42 25.november 2023.

    Usrane žide bi morali obesiti na kandelabre!

  • Ender3 19:22 24.november 2023.

    Ubogi ljudje in nesposobna svetovna politika katero še vedno krmarijo ZDA..