Svet
43033 ogledov

Hekerji vdrli na rusko državno televizijo in predvajali vojne posnetke

Hekerski napad Anonymous zajem zaslona
"Rusko prebivalstvo je proti vojni," pravijo.

Mednarodni hekerski aktivisti skupine Anonymous so včeraj vdrli v televizijske kanale Russia 24, Channel One in Moscow 24 ter ruski spletni platformi za pretočne storitve Wink in Ivi.

Na omenjenih kanalih so nato začasno predvajali vojne posnetke iz Ukrajine, saj ruska vlada omejuje pretok informacij glede dogajanja v Ukrajini. Med drugim je v poročanju o dogajanju v sosednji državi prepovedano uporabljati besedo vojna ali invazija, uporabi pa se lahko zgolj besedna zveza "posebna operacija".

Aktivisti skupine Anonymous, ki so že v prvih dneh ruske agresije napovedali kibernetsko vojno proti Rusiji, so že napadli spletišča ruskih oblasti in medijev, v katerih s preobremenitvijo strežnikov onemogočijo delovanje ciljnih spletnih mest.

''Spomnite se nas, ko se bodo razni centri moči osredotočili na naše delovanje, ker to se bo zgodilo,'' so zapisali na Twitterju, kjer so izdali, da sodelujejo v ''največjih operaciji skupine Anonymous, ki jo je svet kadar koli videl.« Dodajajo, da lahko ''svet spremenimo na boljše. To je vedno bil cilj.''

Anonymous je v svoji preteklosti ciljal na dejavnosti CIE, Scientološke cerkve in Islamske države. Kolektiv se jev zgodnjih letih 2010-ih v ZDA soočal s številnimi aretacijami, po umoru Georgea Floyda pa je ponovno oživel svoje dejavnosti.

Informacijsko bojevanje je v polnem razmahu

Rusija je pred štirimi dnevi na svojem ozemlju blokirala delovanje socialnega omrežja Facebook zatem, ko je ta blokiral strani več ruskih medijev.

Zvečer istega dne je ruski regulator Roskomnadzor omejil tudi dostop do omrežja Twitter. Ukrep temelji na zahtevi generalnega tožilca z dne 24. februarja oziroma na zakonu, ki ureja omejitve dostopa do spletnih mest, če ta vsebujejo pozive k množičnim neredom, ekstremističnim dejavnostim ter udeležbi na nedovoljenih množičnih dogodkih.

Ruske oblasti so že pred tem onemogočile delovanje več domačih neodvisnih medijev, kot je kritičen moskovski radio Eho Moskve, ter omejile dostop do nekaterih tujih medijev, kot so britanski BBC, nemški Deutsche Welle in ruska spletna stran Radia Svoboda.

 | Avtor: epa epa
 Radio Eho Moskve je kritično poročal o ruski invaziji na Ukrajino, za mnoge Ruse, ki zavračajo propagando državnih medijev, pa je bil eden glavnih virov informacij o dogajanju.

Že v prejšnjem tednu je ruski medijski regulator Roskomnadzor na zahtevo državnega tožilstva omejil dostop do spletne strani radia, češ da širi lažne informacije.

Enakih obtožb sta bila deležna neodvisna televizija Dožd ter časnik Nova Gazeta lanskega Nobelovega nagrajenca za mir Dmitrija Muratova.

Ruski parlament je tudi izglasoval tudi zakonsko spremembo, ki predvideva visoke denarne kazni in do 15 let zapora za širjenje po oceni oblasti lažnih informacij o oboroženih silah države. BBC je iz tega razloga začasno prekinil delo vseh svojih novinarjev v Rusiji.

Evropska unija je že pred tem odredila blokado ruskih medijev RT in Sputnik News.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Lennstena
    Lennstena 19:12 08.marec 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • ginko 15:46 08.marec 2022.

    Ja pravilno, da trenira narod, ker je napaden od komunjazarskega sadista-zločinca. Golazen tega sveta : >>>>> KOMUNISTI ZOPET UBIJAJO NEDOLŽNE LJUDI <<<<<

  • mph2 14:30 08.marec 2022.

    Pravilno. Upam, zaradi objektivnosti, da vdrejo še v medije Ukrajine in jim predvajajo kako pri njih CIA trenira in podpira nacistični Azov, pa še bi se našlo.