Svet
4 ogledov

Hillary še ni priznala poraza

Hillary še ni vrgla puške v koruzo. Žurnal24 main
Demokratska kandidatka Hillary Clinton še ne načrtuje izstopa iz bitke za predsednico ZDA, ki jo bojuje z Barackom Obamo, je povedal vodja njene kampanje Terry McAuliffe.
"Nihče od njiju še nima potrebnega števila delegatov," je povedal Terry McAuliffe.

Na vprašanje o poročanju Associated Pressa, da bo Hillary Clinton danes zvečer po strankarskih volitvah v južni Dakoti in Montani priznala, da ima Barrack Obama dovolj delegatskih glasov, da novembra dobi demokratsko nominacijo za predsednika, je povedal: "Sto procentno se motijo."

 
Carter za Obamo

Nekdanji ameriški predsednik in demokratski superdelegat  Jimmy Carter je izjavil, da bo v tekmi za predsedniško nominacijo podprl Baracka Obamo.

Možnost priznanja poraza nakazal Hillaryjin mož
Barack Obama bo namreč ne glede na izid obeh volitev ohranil prednost po delegatih za konvencijo pred Hillary Clinton, ki bo odločala o priznanju poraza. V Montani in Južni Dakoti je na voljo skupaj le 31 delegatov, ki si jih bosta kandidata glede na izid volitev med seboj razdelila proporcionalno. Senator iz Illinoisa Obama je doslej skupaj s superdelegati nabral 2071, newyorška senatorka pa 1915,5 delegata.

Po sobotni odločitvi strankarskega odbora za pravila, ki je za udeležbo na konvenciji od 25. do 28. avgusta v Denverju določil tudi delegate iz doslej kaznovane Floride in Michigana, je za zmago treba zbrati 2118 delegatov. Nekdanja prva dama ZDA Clintonova tako ne more več dohiteti Obame po številu delegatskih glasov, osvojenih z volitvami in strankarskimi zborovanji. Doslej je vztrajala v tekmi, ker ostaja prepričana, da ima več možnosti za zmago proti republikancu McCainu.

Da razmišlja o možnosti priznanja poraza, je v ponedeljek nakazal njen soprog, nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, ki sodeluje v njeni predvolilni kampanji. Kot je v ponedeljek dejal na enem od zborovanj v Južni Dakoti, bi to lahko bil zadnji dan njegovega sodelovanja v tej kampanji, kar je bilo mogoče razumeti kot znamenje, da se je Clintonova pripravljena umakniti. "Mislil sem, da sem ne bom več ukvarjal s politiko, dokler se Hillary ni odločila, da se bo potegovala za kandidaturo. Zame je bila ena od največjih časti, da sem potoval okoli in sodeloval v njeni predsedniški kampanji," je povedal nekdanji predsednik ZDA.

Obama bi se srečal s Clintonovo
Barack Obama je v ponedeljek tekmico Hillary Clinton pozval na srečanje pod njenimi pogoji, potem ko se bo vzdušje po njuni tekmi za demokratsko nominacijo na novembrskih predsedniških volitvah umirilo. "Prej ko bomo združili stranko, prej se bomo lahko posvetili Johnu McCainu v novembru," je novinarjem v Michiganu povedal senator Obama. Dejal je še, da se je v nedeljo pogovarjal s Clintonovo in ji čestital za zmago na strankarskih volitvah v Portoriku.

Ločeno je Obama v pogovoru za AP izrazil pričakovanje, da bo na zadnjih strankarskih volitvah, ki bodo danes potekale v zveznih državah Južna Dakota in Montana, zbral 15 delegatskih glasov. Pričakuje tudi podporo tako imenovanih superdelegatov, ki se še niso odločili, koga bodo podprli v tekmi za predsedniško nominacijo. Superdelegati so ugledni člani demokratov, ki se lahko sami odločijo, koga bodo podprli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.