Svet
14 ogledov

Hitri nevtrini podrli Einsteina

Znanstveniki so zelo zadovoljni z napredkom pospeševalnika, potem ko so ga po en Žurnal24 main
Odkritje znanstvenikov iz Evropskega centra za jedrske raziskave (Cern) o delcih, hitrejših od svetlobe, je šokirala znanstveni svet, saj se podira eden od stebrov fizike, Einsteinova teorija.

Znanstveniki iz ženevskega Cerna so prišli do ugotovitve, da nevtrini, delci z zelo majhno maso, lahko potujejo hitreje od svetlobe. Ta ugotovitev je v nasprotju s teorijo Alberta Einsteina, da nič ne potuje hitreje od svetlobe.

Strokovnjaki so na podlagi treh let merjenj ugotovili, da nevtrini na razdalji 730 kilometrov med Cernom v švicarski Ženevi in laboratorijem v italijanskem Gran Sassu potujejo 60 nanosekund hitreje od svetlobe, poroča STA.

V Cernu poudarjajo, da so njihovi rezultati zanesljivi, ker pa so ugotovitve tako presenetljive, jih morajo zdaj preveriti še drugi znanstveniki.

"Iskali smo napako v naših izračunih. Najprej trivialne, nato bolj zapletene, a jih nismo našli," je za BBC povedal vodilni strokovnjak Antonio Ereditato. "Ko pa nismo našli ničesar, smo bili prisiljeni o tem obvestiti širšo strokovno javnost, naj še ona reče svoje."

Dogmo, da ni nič hitrejšega od delcev svetlobe, je pred skoraj sto leti postavil Albert Einstein, doslej pa so jo potrjevali še prav vsi poskusi.

Komentarjev 4
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:37 24.september 2011.

    Če dobro razmislim,........koji qurac mi s tem dobimo??A bomo boljše in bolj bogato živel zarad tega,ker je ena "črta"nečesa hitrejša od svetlobe?Men gre cajt glih tko naprej,kot pred tem odkitjem.

  • Pipi 10:36 23.september 2011.

    Ali to pomeni, da se mi briše "šus", ker sem pred petnajstimi leti v srednji šoli "zavrnil" Einsteinovo teorijo? ;) In to pomeni, da bi imel boljši končni uspeh in bi dobil točko več pri vpisu na fakulteto in bi ...prikaži več lahko vpisal študij medicine in sedaj ne bi bil faliran študent ekonomije in politik. :)

  • Proud-to-be-SG 09:15 23.september 2011.

    :D Ja valjda!! A niste gledali Star Warsa?? :D