Svet
3 ogledov

Hodorkovski kriv

1/13
Sodnik je Mihaila Hodorkovskega in njegovega poslovnega partnerja Platona Lebedeva spoznalo krivega kraje nafte in pranja denarja. Končna sodba še ni znana.

Glavna obtožba zoper Hodorkovskega in Lebedeva je povezana s krajo nafte iz podjetja Yukos.Sodnik Viktor Danilkin je dejal, da sta obtoženca odtujila premoženje, ki jima je bilo zaupano. Tožilci so sodniku predlagali naj Hodorkovskega obtoži na šest let zapora.

Politično obarvan proces spremlja vsa Rusija. Zaprta v steklenem prostoru za obtožence, sta Hodorkovski in Lebedev med branjem obsodbe mirno ignorirala sodnika. Namesto, da bi prisluhnila njegovi odločitvi, sta si šepetala in prebirala knjige in dokumente.

Hodorkovski prestaja osemletno zaporno kazen zaradi goljufije in utaje davkov, na katero je bil obsojen v času Putinovega predsednikovanja. Tokrat so ga obtožili kraje nafte v višini 27 milijard dolarjev. Njegovi odvetniki so obtožbe zavrnili kot absurdne in politično motivirane.

Kritiki vlade težko pričakujejo sodbo, ki jim bo pokazala, ali bo Kremelj izpolnil obljubo po reformi sodišč, ki so prežeta s korupcijo in političnim vplivom. Končno sodbo naj bi določili prav v Kremlju, pokazala pa naj bi tudi to, ali je Dmitrij Medvedjev pripravljen stopiti iz sence Vladimirja Putina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.