Svet
3049 ogledov

Hrvaška bo kupila rabljena izraelska vojaška letala F-16

Lahki lovec F-16 Žurnal24 main
Hrvaški svet za obrambo je na torkovi seji priporočil vladi nakup rabljenih izraelskih vojaških letal F-16 barak kot najbolj ugodno od štirih ponudb vojaških letal, ki so jih obravnavali v preteklih mesecih.

Hrvaška namerava kupiti 12 letal; prvi dve naj bi prispela do leta 2020, preostalih deset pa do leta 2022.

Izraelska ponudba za 12 vojaških letal znaša približno pol milijarde dolarjev, medtem ko Švedska prodaja eskadriljo novih letal za skoraj dvakrat več.

Odločitev o nakupu rabljenih izraelskih letal je bila pričakovana, potem ko je izraelsko ponudbo kot najboljšo decembra lani že ocenil parlamentarni odbor za obrambo. Največja konkurenca so bila švedska nova letala gripen JAS-39, medtem ko sta ponudbi rabljenih različic vojaških letal F-16 poslali tudi ZDA in Grčija.

Slovenska vojska medtem odpira ponudbe za okrog štiristo avtomobilov in kombijev. 

slovenska vojska Slovenija Vojska kupuje več kot štiristo avtov in kombijev

Sejo sveta za obrambo sta sklicala predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović in premier Andrej Plenković, ki sta v izjavah pred sejo nakazala, da Hrvaška nima denarja, da bi si privoščila nova letala. Grabar-Kitarovićava je med drugim dejala, da bi si rada kupila avtomobil mercedes, a potem ne bi imela denarja za hrano in ostale življenjske potrebe.

Hrvaški premier Plenković je poseji novinarjem napovedal, da bo strokovna komisija ministrstva za obrambo, ki je izvajala pripravljalne dejavnosti glede nakupa večnamenskega vojaškega letala, pripravila javno predstavitev vseh štirih ponudb, da bi se tudi javnost prepričala v pravilno odločitev o nakupu.

So letala že iztrošena?

Izraelska letala so stara od 25 do 30 let in so jih že uporabljali v vojnih operacijah, kar je v delu hrvaške strokovne in vojaške javnosti izzvalo dvome o upravičenosti njihovega nakupa glede na namero Hrvaške, da bi z nadomeščanjem vojaških letal mig-21 iz časov nekdanje JLA zadovoljila potrebe vojaškega letalstva do srede stoletja. Privrženci tega nakupa pa pravijo, da so izraelska letala posodobljena in kompatibilna z vojaškimi standardi zveze Nato.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • janez60 19:03 30.marec 2018.

    Hrvati kupujejo starine za po zraku, Slovenija pa starine na kolesih. Glavno da se "zavezniki" znebijo stare robe.

  • Žurnalček 19:23 29.marec 2018.

    Če bi našem penzionerjem vzel pol penzij , tako kot so jih na Hr. , bi si lahko v pol leta kupili tolko novih !

  • jozicamurn 16:20 28.marec 2018.

    Hrvati hočejo vojno zopet, ustaši so nam in Srbom ukradli premalo zemlje za njihovo novonastalo Vatikansko-fašistično tvorbo imenovano Hrvaška, ki bazira na genocidu in etničnemu čiščenju vseh ne-Hrvatov s teritorija, kjer so živeli od nekdaj. Zahod oziroma ZDA-EU-NATO-VB-Nemčija-Belgija, jih seveda ...prikaži več kot proksi državo v njihovih rokah podpirajo v vseh pogledih in so pripravljeni zamižati na vse njihove ostudne zločine. Slovenija je zaradi novonastale fašistične tvorbe "Hrvaška" izgubila Istro.