Slovenija
2790 ogledov

Vojska kupuje več kot štiristo avtov in kombijev

slovenska vojska
1/4
Anže Petkovšek
Na obrambnem ministrstvu bo danes potekalo odpiranje ponudb za nabavo več sto vojaških terenskih vozil in specialnih vozil za potrebe ministrstva za obrambo in uprave za zaščito in reševanje, so za STA pojasnili na ministrstvu.

Iz razpisne dokumentacije za sklenitev okvirnega sporazuma, ki je bila objavljena 21. februarja, je razvidno, da ministrstvo kupuje 210 vojaških terenskih vozil z osnovno opremo, 60 vozil z dodatno opremo in 30 specialnih terenskih civilnih vozil s priključki za vojaške namene.

Nabavlja tudi 36 srednjih in 75 manjših specialnih kombiniranih vozil in 42 intervencijskih terenskih vozil, tako imenovanih "pick up" vozil. Od slednjih jih bo 18 namenjenih državni enoti za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, 24 pa gorskim reševalcem.

Kot je še navedeno v razpisni dokumentaciji, ki vsebuje natančno opredelitev želenih vozil in obrazce za naročnika, se bo informativna vrednost okvirnega sporazuma določila okvirno ter prilagodila dejanskim potrebam in razpoložljivim finančnim sredstvom naročnika. Račune pa bo ministrstvo poravnavalo v 30 dneh po prejemu računa.

Ministrstvo sicer v prihodnje načrtuje še bistveno večje naročilo opreme za Slovensko vojsko. Da bi v doglednem času Slovenija za obrambo države in zadostitev zahtevam zavezništva oblikovala dve srednji bataljonski bojni skupini, namreč potrebuje 166 osemkolesnih vozil.

Del tovrstne opreme zagotavlja obstoječih 30 oklepnikov Patria, za preostale pa ministrstvo načrtuje vključitev v obstoječi večnacionalni program za nemška vozila Bokser v okviru mednarodne organizacije Occar. Dokončno odločitev o sodelovanju v projektu bi lahko predvidoma sprejeli letos jeseni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • miki1234 09:08 29.marec 2018.

    že na daleč smrdi po provizijah...

  • janez60 20:12 28.marec 2018.

    Ali bi lahko kašen stotisočak provizije dal tudi meni, da ne bom čakal tisti miljonček od zeljke8.

  • ode 17:10 28.marec 2018.

    Na vidiku je nova afera, podobna patriji in teš 6. Nič nas ni izučilo. Si predstavljate, da bi danes gradili JEK Krško, Klinični center ali Cankarjev dom?

Sorodne novice