Slovenija
1933 ogledov

Vojska ne zmore več opravljati vseh nalog, vpoklicali rezerviste

slovenska vojska Saša Despot
Slovenska vojska vpoklicuje rezerviste, vojaško službo bodo začeli opravljati v začetku maja.

Slovenska vojska vpoklicuje 414 pripadnikov pogodbene rezervne sestave na opravljanje vojaške službe v miru. Njihov vpoklic naj bi predvidoma trajal od enega do šest mesecev, pri času vpoklica pa bo Slovenska vojska upoštevala tudi argumentirane posebne okoliščine posameznega rezervista in njegovega rednega delodajalca.

V drugi polovici aprila bodo po navedbah ministrstva za obrambo vpoklicani začeli enotedensko mobilizacijsko usposabljanje, v okviru katerega bodo dopolnjeni z opremo, seznanjeni z nalogami in dousposobljeni za opravljanje nalog. Vojško službo pa naj bi začeli opravljati v začetku maja. Rezervisti bodo izvajali podporne naloge, varovanje objektov in sodelovali pri ostalih vojaških nalogah, skladno z njihovo usposobljenostjo.

Vpoklic je ob svojem nastopu napovedal načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder za čas, ko bo bataljonska bojna skupina 72. brigade izvajala izključno dousposabljanje za ponovno preverjanje usposobljenosti skladno z Natovo metodo za ocenjevanje pripravljenosti CREVAL. 

"Upam, da bo odziv dober, da bo odziv dober. Da bodo razumeli, da jih tokrat res rabimo," je izpostavil Geder, saj je pri prvem vpoklicu ob begunski krizi 2015 na vpoklic odzvala manj kot polovica rezervistov.
 
Rezervisti se praviloma na vpoklic odzvati, sicer morajo ob neupravičeni odsotnosti vrniti enoletno nadomestilo, ki ga prejemajo kot pogodbeni rezervisti (okoli 120 evrov na mesec), in sorazmerni del stroškov, ki jih je vojska imela z njihovimi usposabljanji.

 

Slovenska vojska se v zadnjih letih sicer srečuje z naraščajočim kadrovskim primanjkljajem, ki po njihovih ocenah trenutno znaša že okrog 1.200 pripadnic in pripadnikov manj, kot je potrebno in predvideno: "Glede na nespremenjeni obseg nalog, ki izhajajo iz predpisov na obrambnem področju in skladno z odločitvami državnega zbora in Vlade Republike Slovenije, Slovenska vojska z razpoložljivimi kadri stalne sestave ne more več zagotavljati realizacije vseh nalog."

Komentarjev 5
  • dragec 14:52 17.marec 2018.

    Jebeš to taborniško skupino

  • TistoPravo 08:07 17.marec 2018.

    Super...še malo, pa bodo naborništvo ponovno aktivirat mogli..,premalo neumnih je enostavno tako, da bi se dalo j ebat za d obiž...in bodo ponovno poizkusili pri mladeničih, šola kot kaže preslabo pere možgančke, dejte jih že plačat enkrat zadost da jim ...prikaži več bo bolje ratovalo ;)

  • gody 22:51 16.marec 2018.

    to z vojsko pa je preprosto - rutinsko življenje, kjer ni stremenja k uspešnosti in napredku. kjer si privilegiran če si v tem poklicu in jih ljudje povzdgujejo na višave (primer žleda na notranjskem pred nekaj leti in ljudje, ki ...prikaži več so jih opevali) - umetno ustvarjen status za nekaj, kar je samoumevno. Si vojak, ker hočeš služit, ne ker si elita. Si zdravnik, ker hočeš reševat, ne ker si elita. to je tvoja dolžnost, to si hotel, za to si plačan. zato je stanje kakršno je - ljudje so to pozabili