Slovenija
798 ogledov

Sedem tisoč evrov za en dan dela

slovenska vojska Saša Despot
Povprečni mesečni prejemek pogodbenega rezervista znaša 153 evrov. Nekateri med njimi so vpoklicani le redko, najdaljši vpoklic je trajal sedem mesecev, kar je tudi najdaljša dovoljena vpoklicna doba.

"Štiril leta sem rezervist, v tem času sem bil vpoklican enkrat za en dan," nam je povedal pogodbeni rezervist Slovenske vojske. Vabilo je dobil že enkrat prej, a je odsotnost opravičil. Ker za pripravljenost dobi plačilo v višini 153 evrov mesečno, je v tem času zaslužil 7.344 evrov. 

PREBERITE ŠE: 

Usposabljanje med 14 do 29 evri na dan

"Pogodbeni rezervist prejema plačilo za pripravljenost za morebitni vpoklic in trenutno znaša 5,05 evra neto na dan, medtem ko je plačilo za čas usposabljanja odvisno od formacijske dolžnosti in od časa, v katerem se izvaja usposabljanje in trenutno znaša za vojaka 14 do 29 evrov neto na dan," pojasnjuje Simon Korez z ministrstva za obrambo. "Pogodbenemu pripadniku pripada v času usposabljanja tudi refundacija plače oz. denarno nadomestilo, če je brezposeln ter povračilo potnih stroškov."

Dolžina vpoklica je različna

Dolžina vpoklica na usposabljanje je različna. "Vpoklic načrtujejo enote SV, ki imajo v svoji sestavi pogodbene rezerviste," razlaga Korez. "Skladno s predpisi pa usposabljanje pogodbenih rezervistov z odsluženim vojaškim rokom ne sme biti daljše od treh mesecev. Daljši je lahko vpoklic pogodbenih rezervistov – bodočih podčastnikov in častnikov."

Dodaja, da je bil najdaljši vpoklic pogodbenih rezervistov v vojaško službo v miru 4. januarja letos, namenjen pa je bil prevzemanju nalog varovanja vojaških objektov, prijavno nadzorne službe in podporno logističnih nalog ter razbremenitve stalne sestave, ko je bila ta vključena v podporo Policiji pri soočanju z migrantsko situacijo. 

"Pogodbeni pripadniki brez stalne zaposlitve in pripadniki, ki so sami izrazili interes, so bili vpoklicani za obdobje sedmih mesecev, kar je letni maksimum za vpoklic na opravljanje vojaške službe v miru," je pojasnil Korez. "Rezervisti so bili v preteklih letih vpoklicani za enako obdobje tudi zaradi sodelovanja v mednarodnih operacijah in misijah."

Pogodbeni rezervisti | Avtor: Žurnal (vir: Slovenska vojska) Žurnal (vir: Slovenska vojska)

Število rezervistov se spet povečuje

V Slovenski vojski je trenutno 824 pripadnikov rezervne sestave, kar je več kot polovica manj kot 2008 in 2009, ko jih je bilo največ ter za dobrih sto več kot lani. Prvič se je SV s pogodbenimi rezervisti začela dopolnjevati decembra 2002, nato se je njihovo število zaradi finančnih omejitev zmanjšalo, v drugi polovici novembra 2015 pa so jih zaradi migracij začeli ponovno usposabljati. 

Načrt je bil izvesti popolnitev SV z 200 pripadniki pogodbene rezervne sestave. Po mobilizacijskem usposabljanju decembra 2015 je 4. januarja 2016 začelo vojaško službo v miru opravljati dodatnih 121 pogodbenih rezervistov.

Stroški vojske v rezervni sestavi | Avtor: Žurnal (vir: Slovenska vojska) Žurnal (vir: Slovenska vojska)

Vpoklici na usposabljanja so bili različno dolgi, od nekaj dni do nekaj tednov; doma in v tujini, pojasnuje. "Zadnje usposabljanje pogodbenih rezervistov je bilo na pravkar zaključeni vaji Takojšen odgovor 2016," pojasnjuje Korez. "Vpoklicanih je bilo 38 pogodbenih rezervistov, ki so razporejeni v formaciji vojaške lahke mobilne bolnišnice Role 2 LM."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Gogolino 09:21 08.oktober 2016.

    Ja ja ja... že po tvojmu vzdevku se vidi, da spadaš v skupino "težkokategornikov"...Res luštkano tale kamp za razvajene... bla bla bla.... točno o takih kot si ti, sem pisal v mojem prejšnem komentarju.Kdo pa ni miroljuben ? ...prikaži več? Pa smo včasih vseeno moral v vojsko in se marsikaj koristnega naučil....Pa ne primerjaj SLO z USA... po tvoji logiki bi se potem že 16 let do 40 in več let nazaj že vsi med sabo pobil ???!!!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:19 06.oktober 2016.

    Sem miroljuben in ne predstavljam si da bi mogu bit v vojski pa tud če ne bi imel nujno veliko opravka z orožjem.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:19 06.oktober 2016.

    Če se uvede spet obvezno služenje vojske bom naredil vse da se izognem; če ne druzga z civilnim služenjem. Ni vojska zame. Rajš bi imel kamp za razvajene tko k majo v Angliji če se ne motm. Tist je luškano; ...prikaži več hodš cele dneve po naravi; pogovarjaš se; spiš utrujen ampak zadovoljen. Nič telefonov; nič priboljškov; sam lep luškan ampak močan odklop narave za par tednov. Dovolj da da človeku mislt kaj narest iz samga sebe; da najde notranjo moč.Če bi imel pa obvezno vojsko bi pa to pomenil popularizacijo vojske v nezanemraljivem delu: kar pomeni večja želja po nošenju orožja; kar vodi vsaj v ZDA v več streljanj in smrti po nepotrebnem. Tako zaradi sumov da ima nekdo orožje kot tudi zaradi uporabnikov orožja samih. V kamp grem pa brez problema, ni prijetno ampak že zarad tega ker nisem v organizaciji narejeni za ubijanje(ki je sicer do določene mere tud potrebna; ampak ne v smislu popularizacije): vojski. sem vesel. Sem miroljuben in ne predstavljam si da bi mogu bit v vojski p