Svet
11 ogledov

Hrvaška dobila novega mandatarja

Tihomir Orešković Pixsell
Novih volitev na Hrvaškem kot kaže ne bo! Domoljubna koalicija in Most sta pet pred dvanajsto predstavila kandidata za mandatarja.

Hrvaški mandatarja HDZ oziroma Domoljubne koalicije in Mosta je postal menedžer Tihomir Orešković, finančni direktor izraelske farmacevtske družbe Teva, ki je lastnica hrvaške Plive.

Po dolgotrajnih strankarskih pogajanjih o možni koaliciji sta predsednika Mosta neodvisnih list in HDZ, Božo Petrov in Tomislav Karamarko, včeraj naznanila, da imata 78 podpisov poslancev in s tem zadostno večino za potrditev mandatarja in oblikovanje vlade. Predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović jima je za imenovanje mandatarja dala čas danes do 18. ure, sicer bi sklicala nove volitve.

Oreškovića je predlagala HDZ, a se Most z njim strinja, ker je nestrankarski kandidat. "Tihomir je bil njihov predlog. Po primerjanju, kateri kandidat bi bil najboljši, smo soglašali z Oreškovićem," je izjavil Petrov. Nanj pa koalicija stavi, ker prihaja iz gospodarstva. Karamenko je tako pojasnil, da je zaradi težke gospodarske situacije v državi dobro, da prihaja iz gospodarstva in financ. "Človek je izreden profesionalec," je še pribil Karamarko.

Na podlagi podpisov podporeje predsednica države Grabar-Kitarovićeva Orešković podelila mandat za sestavo vlade.

Komentarjev 6
  • dragec 09:25 24.december 2015.

    Izrodek, ne sodi po našem, hrvati so dobili tehnično vlado s gospodarstvenikom,mi pa imamo pravnika (ki so itak za nič). Tale njihov mandatar je zdomec,ki zelo slabo govori hrvaško, mogoče bo pa za CRO uspešen????

  • maresem2 07:00 24.december 2015.

    Bolj kot mi ga skoraj ne morejo.

  • izRODEk 21:39 23.december 2015.

    Zdaj bodo hrvati videli hudiča - podobno kot pri nas je tudi tale barabin neoliberalni fašist, nastavljen zgolj, da hrvatom pokrade, kar še niso pokradli in prepusti v roke multinacionalkam pod okriljem tistih eno par psihopatov.Lahko rečem samo ...prikaži več SUPER!! Super, da se potem, ko smo na čelu vlade tudi mi dobili gnoja vseh gnojev, tudi na hrvaškem zgodi podobno in upam, da še kje. To bo namreč pospešilo agonijo fašizma, narod bo prej znorel in prej bomo začeli klati vse te pošasti in narodne izdajalce, ki sedaj namerno in zavestno uničujejo naša življenja.Smrt fašizmu - svobodo narodu! #UPOR zoper fašizem ni izbira - je dolžnost!