Svet
9756 ogledov

Hrvaška se pripravlja na prevzem evra

denarnica denar euro
Znano, kdaj bi utegnili na Hrvaškem prvič plačevati z evri in nič več kunami.

Na Hrvaškem pričakujejo, da bo naslednje leto določen tečaj kune glede na evro, s katerim bo Hrvaška vstopila v mehanizem deviznih tečajev ERM II, ki predstavlja korak proti območju evra. Hrvaška strategija za uvajanje evra ne predvideva, kdaj bo država uvedla skupno evropsko valuto, se pa zato pojavlja okviren datum, ko naj bi na Hrvaškem namesto s kunami plačevali z evri. V Banskih dvorih kot realen okvir omenjajo leto 2025.

Potem ko je hrvaška vlada maja letos sprejela strategijo za uvedbo evra kot uradne valute na Hrvaškem, je bila minuli petek prva seja hrvaškega nacionalnega sveta za uvajanje evra, ki jo je vodil hrvaški premier Andrej Plenković.

Kuno so na Hrvaškem uvedli 30. maja 1994, ko so nadomestili hrvaški dinar, ki je bil začasna valuta, s katero je Hrvaška konec leta 1991 potrdila svojo monetarno suverenost. Pri uvajanju kune so bili tudi številni pomisleki v javnosti, saj so valuto s tem imenom uporabljali samo v času ustaškega režima Neodvisne države Hrvaške (NDH) med drugo svetovno vojno.

kune | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Po seji je guverner hrvaške centralne banke (HNB) Boris Vujčić povedal, da bi lahko že naslednje leto izvedeli, kakšen bo tečaj kune glede na evro, s katerim bodo vstopili v ERM II. Ta tečaj bo po njegovih besedah ob "manjših oscilacijah" verjetno tudi tečaj končne konverzije kune v evro, ko bo Hrvaška uvedla evro.

Ocenil je, da bo tečaj podoben letošnjemu, ki je znašal približno 7,4 kune za en evro. Hrvaška se je ob vstopu v EU leta 2013 zavezala, da bo uvedla evro.
 

Komentarjev 9
  • ECKING 15:28 03.december 2018.

    cimprej naj uvedejo EURO ,da bodo cim prej propadli ...gamad nemoralna!!!

  • simon65 18:45 02.december 2018.

    Potem pa bodo videli kaj so to podražitve.

  • ode 08:55 02.december 2018.

    Spet jih bomo spustili skozi, čeprav nas imajo za norca pri arbitražnem sporazumu, Ljubljanski banki in JE Krško. In to zaradi nekaj vikendov v Dalmaciji. Če bi imeli Rvati samo en, veliko manjši problem z Italijo ali Madžarsko, nikoli ne ...prikaži več bi videli Evropske unije.