Svet
7109 ogledov

Hrvaška močno razburila Italijane

Hrvaška zastava Epa
Zgodba močno spominja na slovensko izkušnjo s Hrvati.

Uradni Zagreb je pri EU zaprosil za začetek postopka za priznanje tradicionalne oznake porekla za sladko dalmatinsko vino prošek. S tem je razburil Italijo, ki ima vino s podobnim imenom prosecco. Zaradi zelo podobnega poimenovanja je Bruselj priznanje izraza prošek zavrnil že leta 2013 ob vstopu Hrvaške v EU.

Ob novem poskusu je Hrvaška deležna ostrih kritik iz Italije, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. "Ne moremo dovoliti, da bi zaščiteno ime prosecco postalo predmet imitacij, zlasti znotraj EU," je dejal evropski poslanec in nekdanji italijanski kmetijski minister Paolo De Castro. Evropskemu komisarju za kmetijstvo Januszu Wojciechowskemu je poslal protestno pismo, v katerem ga je pozval, naj postopek ustavi.

"To bi bi napad"

Italija je blagovno znamko za svoj prosecco zaščitila na evropskem notranjem trgu že pred leti. To pomeni, da vin z enakim ali podobnim imenom ni mogoče prodajati v EU, če ne prihajajo iz Benečije.

"Zelena luč za hrvaški prošek bi bila napad na oznako Made in Italy in na naš prosecco, ki je najbolj izvažano vino na svetu, a hkrati tudi najbolj posnemano," je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa v pismu zapisalo italijansko kmetijsko združenje Coldiretti.

Italijanska vlada si je v zadnjih letih zelo prizadevala za zaščito prosecca. Območje na severu Italije, od kjer to vino izvira, je leta 2009 razglasila za t.i. območje DOCG, za katera velja, da se tam proizvajajo vina najvišje kakovosti s kontrolirano označbo porekla.

Več podobnih zgodb, med drugim tudi s teranom

Vojna med vinoma prosecco in prošek spominja še na nekatere spore glede pravic za trženje izdelkov v EU, denimo glede kranjske klobase med Slovenijo in Avstrijo, pa glede vina tokaj med Hrvaško in Madžarsko in vina teran med Slovenijo in Hrvaško.

covid cepljenje testiranje Svet Obvezno cepljenje v podjetništvu: ''To je korak stran od fašizma'' Hrvaška plaža Poletje Popotnik Najnovejše glede hrvaškega turizma

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • alen009 14:12 02.julij 2021.

    Nič novega glede ciganov. Sem vesel, da se bodo tudi Italijani uprli tem ciganom. BTW, ne dopustujem pri teh ciganih, ok?

  • Ender3 13:52 02.julij 2021.

    Nič novega, ko trdim, da so Hrvati posesivni cigani. Čimdlje od njih !

  • wax 13:14 02.julij 2021.

    "To bi bi napad". Bibi. Kam smo prišli.. sramota. Vsaj poglejte predn objavite.