Svet
3963 ogledov

Obvezno cepljenje v podjetništvu: ''To je korak stran od fašizma''

covid cepljenje testiranje Profimedia
Predvsem med vrstami podjetnikov se vrstijo kritike po napovedi hrvaškega premierja o uvedbi obveznega cepljenja.

Predsednik vlade Republike Hrvaške Andrej Plenković je včeraj nenadoma sporočil novico - podjetniki, ki ne želijo biti cepljeni, ne bodo mogli prejeti finančne podpore za ohranitev delovnih mest. "Če bo nekdo pomoč uporabil za ohranitev delovnih mest, bi bilo dobro, da se cepi," je dejal premier. Na vprašanje, ali to pomeni, da bo cepljenje pogojevalo ukrepe za ohranitev delovnih mest, je Plenković dejal: "Da, poskusili bomo, da bo tako."

Nenadne oznanitve Plenković ni podrobneje pojasnil. Tako ostaja nejasno, za koga natančno bo to pravilo veljalo. Hrvaški premier ni izdal, ali se bodo morali cepiti samo podjetniki ali tudi vsi njihovi delavci. Neznano ostaja tudi, kdaj in v kakšni obliki bo ta odločitev začela veljati in kaj storiti v primeru, da se v podjetju ne želi cepiti zgolj manjši delež ljudi, poroča Index.hr.

Nadalje ni dodal razlage, ali bi lahko pravilo veljalo tudi za javni sektor in javni uslužbence.

Hrvaška plaža Covid-19 Popotnik Delta Hrvate vse bolj skrbi. Sledi zaostrovanje ukrepov?

Šef združenja Glas podjetnikov Hrvoje Bujas ob najavi ni skrival jeze: "To, kar smo danes slišali od Plenkovića o cepljenju, je res, a ostaja nejasno - ne vidimo modela izvedbe, da je cepljenje pogoj za podporo podjetnikom. To je huda diskriminacija. No, ne živimo več v komunizmu, enopartijskem sistemu,'' in ocenil, da gre pri takšnem ukrepu za izsiljevanje.

Po njegovem mnenju je treba Plenkovića vprašati, kaj bodo storili z ljudmi iz javnega sektorja, če ne bodo želeli biti cepljeni, in s tistimi, ki ne morejo biti cepljeni ali so prebolevniki, ki cepiva še ne morejo prejeti. ''Takšne poteze so posledica slabega dela sedeža in vlade. Odgovornost prelaga na državljane in podjetnike,'' je razmišljal Bujas ter podal kritike na odločitev, ki je bila sprejeta in sporočena izven zakona in parlamenta, kot je še pripomnil.

Podobne ocene in kritike na sporočeno vest prihajajo tudi iz vrst številnih hrvaških podjetnikov in združenj, ravno tako iz javnega sektorja.

Meja s Hrvaško Slovenija Hrvaška spremenila pravila, na meji gneča

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 13
 • Kirka 16:29 04.julij 2021.

  Peter, zdrava pamet narekuje, da se vprašaš o smrtnosti ( pri nas je "s covidom" umrlo cca. 4.700 ljudi, pretežno iz DSO, zato normalnega zanima, koliko jih je umrlo ZARADI covida in koliko zaradi neustrezne bolniške oskrbe ter ostalih bolezni), ...prikaži več o delovanju WHO ( prepoved obdukcij in zdravil, ki so bila prej na prostem trgu), o PCR testih ki jih "vrtijo" nad 25 cikli in zato je povsod le covid, ni pa npr. gripe, o odgovornosti posledic cepljenja in o delovanju in sestavi mRNA cepiv...

 • Avatar MS
  MS 13:06 02.julij 2021.

  1) Trenutne razmere pri nas nekaterim prikličejo spomine iz 70. let prejšnjega stoletja. Zgodba o izbruhu epidemije črnih koz v Jugoslaviji je zgodba o učinkovitem ukrepanju in iztrebljanju bolezni, za kar je SFRJ dobila priznanje mednarodne skupnosti in Svetovne zdravstvene ...prikaži več organizacije (WHO).

 • pravičnik77 11:36 02.julij 2021.

  no, plenković in janša že delata na pogojevanju cepljenja. če še niste spregledali vzorca prehajanja meje - izmenično izsiljujeta, ko slovenija omili prehod, ga oteži hrvaška in obratno...