Svet
4649 ogledov

Hrvaška spreminja pravila za karanteno

Hrvaška epidemija covid-19 Epa
Zaostrovanja na Hrvaškem za zdaj ne bo.

Hrvaški zavod za javno zdravje je danes objavil spremembe pravil za karanteno za tiste, ki so bili v stiku z osebo, okuženo z novo koronavirusno različico omikron. Tistim, ki so cepljeni proti covidu-19 s poživitvenim odmerkom, ki so to bolezen preboleli v zadnjih 90 dneh ali pa so bili po preboleli bolezni cepljeni, ni treba v karanteno.

Osebe, ki so izvzete iz karantene, morajo v 14 dneh od stika strogo upoštevati ukrepe za preprečitev kapljičnih okužb, so še navedli na HZJZ. Priporočili so jim testiranje s hitrimi antigenskimi testi čim prej po tesnem stiku in vsak tretji dan dva tedna od izpostavljenosti. Pozitiven rezultat hitrega testa je treba potrditi s testom PCR, so dodali po poročanju hrvaškega portala Index.

Vsi drugi, ki so bili v stiku z okuženim z omikronom, morajo medtem v 14-dnevno karanteno. Na začetku in zadnji dan karantene se morajo testirati na novi koronavirus s testom PCR. Če s sekvenciranjem vzorca izključijo sum okužbe z omikronom, se karantena prekine.

Skrajšujejo tudi samoizolacijo

Direktor HZJZ Krunoslav Capak je kasneje pojasnil, da so te spremembe v skladu z novimi znanstvenimi dognanji. "Pripravljeni smo tudi na nadaljnje spremembe, vse spremljamo in kmalu bomo uskladili priporočila z najnovejšimi spoznanji," je povedal na novinarski konferenci po srečanju premierja Andreja Plenkovića z znanstvenim svetom, ki svetuje hrvaški vladi.

Poleg tega razmišljajo o skrajšanju samoizolacije za okužene osebe. "Po novem letu bo na Hrvaškem zagotovo več primerov okužbe z omikronom. Ker bo več obolelih, bomo sprostili ukrepe, tako da tiste, ki niso več kužni, prej izpustimo iz samoizolacije," je pojasnil Capak po poročanju Indexa.

Doslej so po njegovih besedah s sekvenciranjem potrdili osem primerov okužbe z omikronom. Še enkrat toliko je primerov, pri katerih je 99-odstotna verjetnost, da gre za to različico, a je treba to še potrditi. Pri še od treh do štirih primerih pa obstaja velik sum, da gre za omikron.

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je ob tem pojasnil, da bo vlada trenutne ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, ki se iztečejo s koncem leta, podaljšala. Tudi za silvestrovo pa bodo lahko gostinski lokali odprti do 2. ure zjutraj, kar je izjemoma veljalo že na božični večer.

V zadnjem dnevu so sicer na Hrvaškem potrdili 4139 novih okužb s koronavirusom, aktivnih je 18.341 primerov okužbe. V hrvaških bolnišnicah se zdravi 1851 covidnih bolnikov, od tega jih 238 potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja.

Nizozemska covid-19 Zdravje Zanimivi izsledki nove raziskave o omikronu

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 4
 • Avatar Tanniolessa
  Tanniolessa 00:35 29.december 2021.

  Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

 • Avatar krucefix
  krucefix 19:46 28.december 2021.

  brezvezne novice,na hrvaškem je vse OK ,prava uživancija ,dalmacija razstura

 • QSprm 18:47 28.december 2021.

  Vsi se bojo okuzili, slej ko prej. V tem ni nobene apokalipticne napovedi, tako kot je ni za vsakoletno gripo. Nek manjsi del bo tako kot vsako leto staknil pljucnico. Edina razlika med zdej in prej je: preje se ni ...prikaži več zganjalo histerije. Zdej ga pa rezimske propagandne agencije oglasujejo kot cudo, primerljivo z novim sevom ebole. Samo ce se zapres v klet za dve leti se ne okuzis. Po dveh letih, ob izhodu, se bos pa spet.