Zdravje
51658 ogledov

Zanimivi izsledki nove raziskave o omikronu

Nizozemska covid-19 Epa
Avstrijski znanstveniki so preučevali imunost na različico omikron in prišli do zanimivih zaključkov.

Znanstveniki po vsem svetu delajo na tem, da bi čim hitreje prišli do pomembnih spoznanj o različici omikron. Za zdaj je znano, da se različica širi občutno hitreje kot različice pred njo, še vedno pa ostaja veliko neznank glede resnosti bolezni, ki jo različica povzroča. 

Skupina raziskovalcev iz Avstrije se je osredotočila na sposobnost virusa, da se izogne imunosti. Odkrili so, da je tudi v primeru različice omikron, možna tako imenovana super imunost. Pri tem je treba poudariti, da gre za manjšo raziskavo, v kateri je sodelovalo manj kot 100 ljudi, in da raziskava še ni bila pregledana

Super imunost oziroma hibridna imunost naj bi bila učinkovita proti vsem oblikam virusa SARS-CoV-2. Takšna vrsta imunosti se pojavi pri posameznikih, ki so bili cepljeni in preboleli okužbo s covidom-19 ali obratno. 

Podatki so potrdili tudi tisto, kar že vemo, da je zaščita pred različico omikron pri cepljenih slabša kot zaščita pred različico delta. Določeno imunost so proti omikronu v primerjavi s prejšnjimi različicami zaznali, a v precej nižjih količinah. Boljša je bila imunost pri tistih, ki so bili polno cepljeni in pri tistih, ki so bili cepljeni z različnimi cepivi, na primer najprej z AstraZeneco in nato s Pfizerjem. Pri tistih, ki so bili cepljeni samo z Astrazeneco, pa zaščite ni bilo več. 

AstraZeneca cepivo | Avtor: Profimedia Profimedia

Znanstveniki menijo, da bo treba aktivno pristopiti k proizvodnji cepiv, ki bodo usmerjena proti posameznim različicam, kljub temu da poživitveni odmerki ponujajo določeno dodatno zaščito. Zavedati pa se je treba, da po treh mesecih tudi učinkovitost poživitvenega odmerka pade. V luči tega je zato pomembno, da se ljudje ne zanašajo zgolj na poživitvene odmerke, ampak tudi na vse ostal ukrepe, ki so potrebni za zaviranje širjenja virusa. 

Pomembno je tudi vedeti, da cepiva kljub temu še vedno ščitijo pred hujšim potekom bolezni in smrtjo tudi v primeru okužbe z različico omikron, čemur pritrjuje tudi nova južnoafriška študija. 

Do podobnih zaključkov glede super imunosti so prišli tudi ameriški raziskovalci z American Rockefeller University. Svoje ugotovitve so objavili septembra v reviji Nature. Njihova raziskava, ki je bila opravljena v laboratoriju, je pokazala, da so posamezniki, ki so preboleli in cepljeni, v boljšem izhodiščnem položaju kot tisti, ki so samo cepljeni ali samo preboleli. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 33
  • Avatar Tanniolessa
    Tanniolessa 00:35 29.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Avatar DvaPlusDvaJe4
    DvaPlusDvaJe4 21:09 28.december 2021.

    O še več mikroplasike mikron.

  • bobubob 18:38 28.december 2021.

    Bolj špricajo, bolj gori. Izrael, Irska, Danska,Nizozemska, Italija....vsi pocepljeni, vsi okuženi. Lastnik bionteha, ki prodaja ta strup, se ne sme 'cepiti', revež. Sem naj pride, pri nas ni nikakršnih ovir. Vladni hlapci so dobili povišico, vlada EU pohvale, mi pa ...prikaži veča šus v ramo - sicer pa smo jih sami izvolili, naj nas jahajo.... https://www.bitchute.com/video/6uzCrdZ3s9E5/