Svet
17191 ogledov

Hrvaški klimatolog z resnim opozorilom

Tornado pri Dunaju Severe Weather Europe
V Grčiji suše in požari, v našem delu Evrope pa je nastopila hladna fronta, ki s toplotnim valom prinaša nestabilnost. Güttler je komentiral tudi možnost pojava tornadov na Hrvaškem in meni, da tega tveganja ne smemo zanemariti, piše Dnevnik.hr.

Ivan Güttler, namestnik generalnega direktorja hrvaškega državnega hidrometeorološkega zavod (DHMZ) in eden vodilnih hrvaških klimatologov, je povedal, da je Sredozemlje prizadel že tretji vročinski val letos.

Güttler je spregovoril tudi o vročinskih valovih, ki jih je neposredno povezal z vse močnejšimi neurji. Poudaril je, da so se vročinski valovi pojavljali tudi v preteklih desetletjih, a precej redkeje kot danes.

"Nimamo več enega ali dveh, temveč pet ali šest na sezono, pogostost takšnih dogodkov pa se bo povečevala tako v bližnji kot v daljni prihodnosti," je dejal.

Güttler je omenil tudi možne načine prilagajanja novim vremenskim razmeram. "Prilagoditev je za večino držav sekundarna dejavnost, večina sveta pa financira blažilne sisteme. Prilagajanje je nekoliko počasno, a nismo na nuli. Imamo sisteme za obrambo pred požari, poplavami, meteorologi razvijajo sisteme za napovedovanje, ki so tudi ena od metod prilagajanja," je dejal.

Komentiral je tudi možnost pojava orkanov in tornadov na Hrvaškem. "Sredozemlje je manjše morje in ni možnosti za nastanek velikih orkanov. Kar zadeva tornade, tega tveganja na Hrvaškem ne smemo zanemariti. Treba je spremljati radarske posnetke in videti, ali se takšna nevarnost pojavlja tudi pri nas. Tveganje je manjše kot v ZDA, a ga ne smemo zanemariti," je še pojasnil klimatolog.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Leon
    Leon 14:03 23.julij 2023.

    Kaj se oglašate amaterji ! SDS klimatologinja vam bo razjasnila nebesa ; https://reporter.si/clanek/slovenija/mojca-skrinjar-se-spet-blamira-ker-je-pri-njej-v-nemciji-lepo-vreme-je-slovenijo-po-njenem-zadela-bozja-kazen-1074400

  • Avatar Garancija
    Garancija 13:02 23.julij 2023.

    Že pokojni Trontelj je vedel marsikaj,pa ni smel o tem govoriti,ker so ga imeli za neumnega.

  • petra2 11:34 23.julij 2023.

    HAARP OROŽJE!!!!! Dejte poročat realno in z dejstvi, ki so že poznana večini. Za ljudi, skupnost, ne pa biti prodane duše.