Svet
5912 ogledov

Hrvaški meteorologi napovedali, kakšno poletje je pred vrati

hrvaška, morje EPA
Sosede čaka vroče poletje, avgusta pa verjetno tudi suša.

"Po deževnem maju so vse oči uprte v napovedi za naslednje mesece, tako glede padavin kot temperatur," prognozo za letošnje poletje začenjajo na hrvaškem državnem meteorološkem zavodu (HDMZ).

Vroči dnevi in noči

Kot kaže, bo danes začeto klimatološko poletje toplejše od povprečja z visoko, na Jadranu pa zelo veliko verjetnostjo uresničitve napovedi, ugotavljajo. "Pozitivno odstopanje srednje mesečne temperature od običajne je verjetno v vseh treh mesecih. Obenem se je v Jadranu povečala verjetnost večjega pozitivnega odklona, ​​predvsem junija in avgusta. Ob takšnem signalu je mogoče sklepati, da bo podnevi, pa tudi ponoči predvidoma topleje, torej bo tudi najnižja temperatura odstopala od povprečja, lahko precej," pišejo.

Tudi za celotno Hrvaško ocenjujejo, da še vedno obstaja verjetnost vročinskih valov, "vendar na sezonski ravni ni mogoče napovedati, kako dolgo bodo trajali in kdaj se bodo pojavili". Zato pozivajo k spremljanju uradne kratkoročne vremenske napovedi, v kateri bodo opozorili pred morebitno vročino. 

"Čeprav je napovedano toplejše vreme od povprečja, so vsekakor možni vdori hladnega zraka (npr. ob prehodu hladne fronte), torej krajša obdobja s temperaturami okoli ali celo nižjimi od običajnih za poletne mesece," dodajajo.

Junija in julija več padavin, avgust bo bolj sušen

Ali lahko tudi letos pričakujemo daljša obdobja suše? "Napovedovanje padavin je veliko bolj kompleksno kot napovedovanje temperature, predvsem v sezonskem merilu, zato je tudi zanesljivost manjša," pojasnjujejo. A dodajajo, da je glede na razpoložljivo prognostično gradivo napovedana skupna sezonska količina padavin "večinoma okoli klimatološkega povprečja z zmerno verjetnostjo uresničitve napovedi".

Ugotavljajo, da bo najbrž več padavin od mesečnega povprečja v juniju in juliju, te pa bodo najverjetneje neenakomerno razporejene.

"Ponekod lahko namreč z nalivom pade večja količina padavin – primerljiva s tedenskim, morda tudi mesečnim povprečjem (ki je na primer ponekod v Dalmaciji v poletnih mesecih relativno majhno – 20 do 30 milimetrov), ponekod pa lahko padavine izostanejo tudi dlje časa – nekaj tednov)," pojasnjujejo.

Bolj suh bo po njihovih izračunih avgust, a tudi takrat krajevne plohe niso izključene.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 15:54 01.junij 2023.

    Bila bi naravna in ekonomska katastrofa, če jih gospod ne bo nagradil z lepim vremenom..Bog ne daj še, kovid krize..