Svet
8 ogledov

Hrvaški obrambni minister: Zaprtje Madžarke meje ne bo težava, saj bomo begunce preusmerili

begunci EPA
Hrvaški obrambni minister napovedal, da bodo avtobuse in vlake z begunci, če bo Madžarska zaprla mejo, preusmerili proti Sloveniji.

Hrvaški notranji minister Ante Kotromanović ocenjuje, da za Hrvaško ni pomembno, ali bo Madžarska zaprla mejo za begunce, pač pa je pomembno, ali bo begunce nehala sprejemati Nemčija. Če bi Madžarska zaprla mejo, bi begunce preusmerjali proti drugi državi, pravi Kotromanović, torej proti Sloveniji. 

O možnosti, da  Madžarska lahko zaprla mejo s Hrvaško in da bi se proti Sloveniji preusmerilo na tisoče beguncev, kar bi pomenilo resnično veliko težavo, je že špred dvema tednoma govorila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

"Spoštovati se naj začne Schengen!"

Ante Kotromanović | Avtor: EPA EPA
“Če bo Nemčija prenehala sprejemati begunce, so možne tri opcije: da Evropska unija Grčiji in Turčiji reče, da je bilo dovolj in da morata začeti uveljavljati Schengenska pravila. Druga možnost je, da se to izvede na mejah Makedonije in Albanije, ter, da v krizne države pošljejo sile, ki bi na tem delu ščitile Evropo. Tretja možnost, po mojem najslabša, je, da se vsaka država individualno brani pred valom beguncev. Po mojem je to najslabša in in najdržaja možnost in upam, da bo začel delati razum in bo vstop beguncev v prihodnje postal popolnoma nadzorovan," pravi Kotromanović, ki je obiskal begunsko taborišče v Opatovcu od koder Hrvaška begunce organizirano prevaža do madžarske meje. 

Madžari vrnili vlak z begunci

V Osijek se je sicer dan prej vrnil potniški vlak hrvaških železnic, ki so ga madžarske oblasti v kraju Magyarboly zadrževale od 18 septembra. Vlak z begunci so vrnili z razlago, da so so z njim na ozemlje Madžarske vstopili tudi oboroženi hrvaški policisti. Vlak so vrnili dan po uradnem obisku hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović v Budimpešti. 

70 izrednih vlakov

Od začetka begunskega vala sredi septembra do danes je na Hrvaško prišlo nekaj manj kot 137.000 beguncev in migrantov. S 70 izrednimi vlaki od 16. septembra na Madžarsko prepeljali skoraj 90.000 ljudi. Več kot 40.000 so jih poleg tega čez hrvaško ozemlje organizirano prepeljali z avtobusi.

begunci | Avtor: EPA EPA

Zmanjkuje hrane in druge pomoči

Humanitarci v srbskem Preševu, kjer potega registracija beguncev, poročajo, da je v četrtek tja prispelo okoli 10 tisoč beguncev in da zmanjkuje prostovoljcev, ki bi opravljali administrativne postopke. Premraženi, utrujeni in lačni begunci na dežju stojijo osem in več ur. Gre za večje skupine beguncev, kot ob vrhuncu pred mesecem dni. "Odkar begunci ne potujejo več čez Budimpešto, je pozornost medijev bistveno manjša, zato je tudi bistveno manj pomoči. Zmanjkuje nam hrane, potrebujemo dežne plašče," opozarjajo nevladne organizacije. 

V Rimu na letalo za Švedsko

Migranti | Avtor: EPA EPA
V okviru načrta premeščanja beguncev znotraj EU je danes proti Švedski odpotovalo prvih devetnajst Eritrejcev. Skupino 14 Eritrejcev in petih Eritrejk, ki se je danes v navzočnosti predstavnikov Rdečega križa, Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR), Italije in EU z nasmeški na ustnicah vkrcala na posebno letalo italijanske finančne policije, so rešili na odprtem morju ob obali Libije, registrirali pa so jih na italijanskem otoku Lampeduza.

Načrt EU predvideva premestitev skupaj 160.000 prosilcev azila. Na začetku jih bodo premeščali le iz Italije in Grčije, v prihodnje pa tudi iz drugih držav. Slovenija naj bi sprejela 1126 beguncev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:40 10.oktober 2015.

    Berm še ogromno drugih portalov tako da imam dokaj jasno sliko o tehnikalijah.

  • Presvetli 18:29 09.oktober 2015.

    Mislim,da ti sploh neveš kaj govoriš. Pa da razen zurnala in 24 ur drugih portalov ne bereš pa živiš še za železno zaveso!!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:28 09.oktober 2015.

    No če bo beguncev preveč se jin ne bo smelo več vračati v Slovenijo. Torej sprejmemo tistih 5 000 beguncev več pa ne bi bili sposobni sprejet in jih bodo mogl Nemci kr sami porihtat. Konec koncev je za mnogoštevilčno ...prikaži več Nemčijo 1 milijon kaplja v morje. No to je če zanemarimo človeški faktor ki je mnogokrat paničen, preveč čustven in premalo razumen.