Slovenija
47 ogledov

Ministrica: Možnost, da Madžarska zapre mejo je odprta!

Pince Anže Petkovšek
Zaprtje madrarsko-hrvaške meje bi za Slovenijo pomenilo veliko težavo, saj bi k nam dnevno prihajalo več tisoč beguncev, opozarja notranja ministrica, ki si, kljub incidentu z bodečo žico pri Pincah, z Madžarsko prizadeva ohraniti dobre odnose. "Kjučno je, da pravi čas dobimo informacije, kaj Madžarska načrtuje, " pravi Györkös Žnidarjeva, ki se boji tudi tega, da bi begunce nehali sprejemati Avstrija in Nemčija.

Možnost, da bi Madžarska zaprla mejo je odprta, je danes, po sestanku z madžarskim notranjim ministrom Sandorjem Pinterjem povedala slovenska notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. 

"Ravnanje Madžarske bi vplivalo na situacijo v Sloveniji," opozarja ministrica. Slabša pretočnost beguncev na madžarski meji je povzročila tudi prvo večjo preusmeritev beguncev proti slovenski meji. S prvim valom je v Slovenijo prišlo okoli 3600 beguncev.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Če Madžarska zapre mejo, bo to za Slovenijo velika težava

Če bi Madžarska popolnoma zaprla mejo, bi bila edina pot za begunce, ki so napoteni proti Avstriji in Nemčiji, čez Slovenijo. "Pomembno je, da dobimo jasne informacije, kaj Madžarska načrtuje in kdaj," pravi Györkös Žnidarjeva. "Če bi dnevno v Slovenijo prihajalo 10 tisoč beguncev, kot prihaja na Madžarsko, bi bila to velika težava. Če bi se Avstrija in Nemčija odločili, da zaostrita svoj mejni režim, bi bila težava še večja," poudarja ministrica.

Od madžarskega kolega je Györkös Žnidarjeva danes dobila zagotovilo, da bodo podatke o stanju z begunci izmenjavali dnevno in da bo Madžarska o svojih namerah glede zapiranja meje, obveščala Slovenijo. Možnost, da bi sosednje države poostrile nadzor na mejah in da Slovenija že konec tega tedna lahko pričakuje velik begunski val, omenja tudi predsednik Borut Pahor.

Preberite: Borut Pahor in begunska kriza: Čaka nas zahteven teden

Z Madžarsko je potrebno ohraniti dobre odnose

Prav tako je Pinter slovenski ministrici zagotovil, da ne bo več enostranskih ukrepov. Madžarska je konec minulega tedna pri Pincah začela postavljati žičnato ograjo, ki pa jo je nato odstranila. "Dogodek ni vplival na medsebojno zaupanje za še tesnejše sodelovanje," pravi ministrica in poudarja, da gre pri zapletu z ograjo za enkratni dogodek. Napoveduje še tesnejše sodelovanje obeh policij ter okrepitev skupnih policijskih patrulj. 

Preberite: Madžari odstranili bodečo žico na slovensko-madžarski meji

Priprave na črni scenarij

begunci Brežice | Avtor: mk mk
"Naše kapacitete so seveda omejene, naš cilj pa je, da ohranimo vsaj minimalni nadzor nad dotokom beguncev tudi v prihodnje," pravi notranja ministrica. Slovenija se sicer pripravlja na tako imenovano 2. fazo, ko bi v Slovenijo prišlo do deset tisoč beguncev pa tudi na fazo tri, takoimenovani črni scenarij, ko bi jih v Slovenijo prišlo več kot deset tisoč. "najbolj nas skrbi slabšanje vremenskih razmer," pravi državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. V zidanih objektih je trenutno  kapacitet za okoli tisoč beguncev, možnost ogrevanja je le v  nekaterih večjih šotorih.

Šotorišče na Šentilju

Slovenija ima trenutno za begunce na razpolago 6700 postelj.  "Del šotorov pa za zimske in poznojesenske razmere ni primeren," opozarja Šefic. Kapacitete v nastanitvenih centrih so sicer okrepili v Lendavi, Gornji Radgoni, v Petišovcih, na parkirišču v Šentilju. "Želimo, da ima migrantski tok čim manjšo pot od vstopne do potencialne izstopne točke. Če bo Avstrija voljna prevzeti begunce, je ta točka najbolj primerna," glede gradnje šotorišča na Šentilju, pojasnjuje Šefic.

Begunci že iščejo druge poti

V Grčijo sicer dnevno prihaja okoli pet tisoč beguncev, ki se pomikajo proti severu preko Makedonije, Srbije, Hrvaške in Madžarske. Do spremembe begunskega toka tako še ni prišlo. "Kot veste, je policija ponoči prestregla kamion z 22 begunci, kar pa kaže, da iščejo druge poti, " pravi Šefic in poudarja, da bo okrepljeno delo policistov potekalo še naprej. Slovenija bo sicer teh 22 migrantov skušala vrniti Hrvaški, saj migrante, ki prečkajo zeleno mejo, Hrvaška sprejema nazaj, medtem ko migrantov, ki so v velikih skupinah organiziralo prišli do naše meje, ne.

Preberite: 22 Sircev bomo skušali vrniti na Hrvaško

dezurni@zurnal24.si